Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Taxa de inmatriculare a adus, pana in prezent, bugetului de stat 25 milioane euro

Taxa de inmatriculare a adus, pana in prezent, bugetului de stat 25 milioane euro

Bugetul de stat a incasat, in primele trei luni, 2007, 82,39 milioane lei ( 24,54 milioane euro) din taxa de prima inmatriculare auto, in conditiile in care Ministerul Finantelor a estimat o medie lunara a incasarilor de 64 milioane lei din aceasta taxa.

"Pana la 26 martie, sumele colectate la buget din taxa de prima inmatriculare au fost de 82,39 milioane lei", a declarat, vineri, vicepresedintele ANAF, Daniel Chitoiu.

Finantele au estimat prin legea bugetului de stat ca, in 2007, vor incasa 766,8 milioane lei (circa 225 milioane euro) din taxa de prima inmatriculare.

Potrivit datelor furnizate de catre Ministerul Administratiei si Internelor, numarul de masini la mana a doua inmatriculate in Romania a scazut cu aproximativ 35%, in primele doua luni din 2007, fiind inscrise 8.393 de masini in ianuarie-februarie comparativ cu 12.827 masini, in aceeasi perioada din 2006.

In schimb, numarul autoturismelor noi inmatriculate a crescut, in primele doua luni ale anului, cu 13% fata de perioada similara a anului 2006, fiind inscrise 37.556 de masini.

Pe de alta parte, guvernul a cheltuit 43,8 milioane lei, in 2006, pentru innoirea parcului auto, si urmeaza sa mai investeasca 45,3 milioane lei, in acest an. Sumele de la buget sunt menite sa contribuie la cumpararea de 31 mii de autoturisme noi. Fiecare cetatean care doreste sa isi caseze masina mai veche de 12 ani, va primi in schimb trei mii lei pe care va trebui sa ii dea ca avans pentru cumpararea, in rate, a unei masini noi.

Taxa de prima inmatriculare este in vigoare de la 1 ianuarie 2007 si se calculeaza in functie de trei variabile: vechimea masinii, tipul de catalizator (euro) si capacitatea cilindrica a masinii. Nivelul taxei porneste de la 68 de euro, pentru autovehiculele noi, cu o capacitate cilindrica de 600 cmc, dotate cu euro 4 si ajunge pana la 8.586 euro pentru autoturismele mai vechi de sase ani, fara euro si cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 cmc.

Comisia Europeana a decis, saptamana trecuta, sa trimita Romaniei o notificare oficiala, prin care ii cere sa amendeze taxa de prima inmatriculare auto care discrimineaza masinile la mana a doua aduse din alte state membre. Scrisoarea trimisa Romaniei este prima etapa in cadrul procedurii de infrigement prevazuta in Tratatul de aderare, la articolul 226. In cazul in care CE nu va primi un raspuns satisfacator in cel mult doua luni, va trimite a doua scrisoare. In cazul unui alt raspuns considerat nesatisfacator, CE va aduce Romania in fata Curtii Europene de Justitie. CE a mai declansat aceeasi procedura impotriva altor sapte state.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 840 ori