Statul vinde si spitalele

Luni, 12 Septembrie 2005, ora 10:00
1259 citiri

Privatizarea spitalelor, cu exceptia unitatilor de urgenta, schimbarea sistemului de eliberare a retetelor si eliberarea unui bon de decont dupa consultatie sau tratament, constituie prioritatile pe agenda ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu.El a promis ieri ca va achita pana la finalul anului toate datoriile Sanatatii catre furnizori si ca va mari bugetul alocat domeniului pana la 5% din produsul intern brut (PIB) al anului viitor.

Incepand din 1 ianuarie 2006, fiecare pacient va pleca dintr-o unitate sanitara cu decontul care evidentiaza costurile asistentei medicale primite. Astfel, ceea ce depaseste posibilitatile de plata ale Casei de asigurari va fi achitat de catre pacient. Pe langa ideea imbunatatirii calitatii serviciilor medicale, ministrul crede ca singura posibilitate de a elimina coruptia din sistemul medical romanesc este privatizarea.

A"Astfel, vom afla in sfarsit care sunt costurile unei operatii si se va reduce substantial nivelul atentiilorA", a declarat Nicolaescu. Plata serviciilor nedecontate de CNAS este si o cale de a responsabiliza pacientul si cadrele medicale in privinta banilor publici care sunt cheltuiti in sistem. A"In momentul de fata nu se stie cati bani se cheltuiesc, iar acest lucru este inadmisibilA", a declarat Nicolaescu. Desi nu vad cu ochi buni eventualitatea privatizarii sistemului sanitar, medicii admit ca spaga a inflorit in urma etatizarii spitalelor, in 1948. Lumea medicala are rezerve in chestiunea privatizarii. A"Cred ca asistenta medicala are un pret semnificativ si nu stiu daca romanul este pregatit sa dea acesti baniA",a declarat Florian Popa, presedintele Asociatiei Spitalelor din Romania. A"Pacientul roman nu are bani pentru a plati toate serviciile medicale. Cat despre ciubuc, acesta s-a nascut in 1948, cand spitalele au intrat la statA", ne-a declarat Dan Peretianu, seful Camerei Federative a Medicilor din Romania (CFMR).

Solutia ideala care s-ar putea aplica in cazul spitalelor, ar fi aceea ca Ministerul Sanatatii si cel al Finantelor sa iasa din administratia unitatilor spitalicesti si sa le ofere acestora independenta, a adaugat Peretianu.

Privatizarea elimina spaga, este de parere directorul executiv al Societatii Academice Romane (SAR), Sorin Ionita. A"Cine mai da spaga acolo unde se percep taxe pentru serviciile medicale? Este adevarat ca prin privatizare este eliminata spaga, insa problema este ca nu pot fi privatizate toate unitatile deodata. Cel mai bun exemplu este Ungaria, unde acest proces a fost demarat acum aproape zece ani si inca se deruleazaA", a afirmat directorul SAR.

Odata cu privatizarea spitalelor Eugen Nicolaescu a anuntat in cadrul primei sale iesiri in calitate de ministru al Sanatatii ca doreste sa introduca in sistemul sanitar A"managementul eficientA". Aceasta se refera la delimitarea atributiilor fiecarei unitati sanitare prin definirea categoriilor de spitale si functionarea lor numai in conditii de acreditare. In aceste conditii, se doreste ca plata actului medical se fie corelata cu nivelul de performanta si calitatea serviciilor sanitare.

Transplantul de maduva se muta in tara

Numarul beneficiarilor de finantare din bugetul Ministerul Sanatatii pentru operatii de transplant de maduva - in cazul leucemiei - se va dubla, din 2006, cand interventiile chirurgicale se vor realiza in trei centre medicale din tara. A"Operatiile de transplant realizate la noi sunt cu mult mai ieftine fata de strainatate, costurile unei interventii fiind de 20.000 de euro, pana la cel mult 40.000 de euro, fata de 100-130 de mii de euro, preturi care se practica in strainatate. Exista in tara trei centre noi, dotate cu echipamente moderne si cu personal bine pregatit. Va fi o prioritate pentru noi, in 2006, finantarea unor asemenea interventii in tara, pentru ca, astfel, vom creste speranta de viata in cazul catorva zeci de oameniA", a declarat Ministrul Sanatatii.

Autor: Liana Anghelescu

Averea