Se simplifica tranzactiile imobiliare

Vineri, 15 Aprilie 2005, ora 10:21
1134 citiri

Incepind de anul viitor, cei care achizitioneaza un teren sau un imobil vor putea solicita direct notarului certificatul de intabulare, fara a mai trece pe la judecatori.Anuntul a fost facut ieri, cu ocazia inaugurarii oficiale a Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI).

Ca urmare a reformei acestei institutii, incepind de anul viitor, cetateanul va putea solicita direct notarului public incheierea de intabulare a unei proprietati achizitionate imediat dupa legalizarea tranzactiei. Acest proiect este sustinut cu 24 milioane dolari de Banca Mondiala si corespunde cerintelor Uniunii Europene de a unifica activitatea de cadastru cu cea de publicitate imobiliara.

Autoritatile romane spera ca prin aceasta comasare va creste siguranta si transparenta tranzactiilor imobiliare. De asemenea, va fi suprimata coruptia prin eliminarea intermediarilor intre cetateni si institutia care gestioneaza documentatia referitoare la situatia proprietatii.

Pentru accesul rapid al cetateanului la serviciile institutiei, ANCPI a initiat o serie de discutii si cu Posta Romana, pentru stabilirea unor proceduri de depunere a cererilor de eliberare a extraselor de carte funciara prin intermediul oficiilor postale.

Pe termen scurt, Agentia intentioneaza infiintarea unui serviciu telefonic special pentru furnizarea informatiilor specifice catre toti cetatenii.

Casele romanilor vor fi pe Internet

Incepind cu 2009, harta cadastrala si geografica a Romaniei va fi disponibila pe Internet.

"Pina in 2006, va fi realizata conversia in format electronic a intregii arhive a titlurilor de proprietate (5 milioane de titluri), a arhivei documentatiei cadastrale (1,5 milioane de documente) si a arhivei de carti funciare (9 milioane de exemplare)", a spus Cristian Ilie, directorul general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI).

Acesta a apreciat ca pina in 2009 va putea fi pusa la dispozitia tuturor celor interesati o harta completa a terenurilor si imobilelor din Romania.

Evenimentul Zilei