Respectarea normelor antifumat nu mai reprezinta o prioritate pentru Protectia Consumatorului

Joi, 02 August 2007, ora 14:31
1121 citiri

Controalele inspectorilor Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor privind consumul de tutun in spatiile inchise si-au micsorat amploarea din luna iunie, deoarece specialistii au hotarat ca exista alte domenii mai importante pentru cetateanului, precum alimentatia publica.

Vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Gheorghe Ciubotaru, a declarat, intr-un interviu pentru NewsIn, ca incepand cu luna iunie au devenit prioritare controalele privind siguranta alimentelor, deoarece s-a mers pe ideea ca "de la fum nu moare nimeni, insa consumul de alimente expirate atenteaza la sanatatea cetateanului".

Oficialul este de parere ca un nefumator care va intra intr-un restaurant in care nu este amenajat un spatiu special delimitat pentru consumul de tutun va pleca la un alt restaurant, daca va fi deranjat de fumul de tigara.

Ciubotaru a recunoscut ca in foarte multe spatii inchise nu sunt respectate prevederile legale privind consumul de tutun, dar inspectorii au fost nevoiti, din cauza caniculei, sa intensifice controalele pentru produse alimentare. "Toata atentia am canalizat-o asupra caniculei si din acest motiv am constituit si acel comandament de vara format din peste 90 de inspectori, atat pe litoral, cat si in Delta", a explicat Ciubotaru.

O alta problema ce a fost trecuta in plan secund este aceea a accizei la energia electrica, despre care fostul presedinte Marian Zlotea semnalase ca ar fi calculata la cursul euro din luna octombrie a anului trecut, respectiv la 3,5 lei. Gheorghe Ciubotaru sustine ca nu este o problema grava pentru consumatorii romani. "Influenta modului de calculare a accizei la enerigia electrica nu este decat o gogoasa politica aruncata de fostul presedinte, pentru ca aceasta este una simbolica, de doar 200 de lei vechi la 100 de kilowati, atat cat consuma fiecare apartament intr-o luna", a precizat Ciubotaru.

O situatie similara caracterizeaza activitatea privind siguranta medicamentelor. Desi ANPC a acuzat in luna martie companiile farmaceutice ca practica tehnici lipsite de etica pentru a-si promova produsele, mergand pana la ascunderea efectelor secundare ale doctoriilor si publicitate inselatoare, Gheorge Ciubotaru declara ca la acel moment nu a vrut decat sa atraga atentia asupra acestor practici incorecte. Vicepresedintele considera ca Agentia Nationala a Medicamentului este singura in masura sa efectueze controale de acest gen, deoarece este institutia abilitata sa aprobe punerea pe piata a produselor medicamentoase.

Bloombiz

(Sursa: NewsIn)

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata prin e-mail ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>