Raportul MCV, publicat exact in forma dorita de Bruxelles

Duminica, 27 Ianuarie 2013, ora 11:06
1511 citiri
Raportul MCV, publicat exact in forma dorita de Bruxelles

Comisia Europeana va publica la 30 ianuarie raportul privind Mecanismul de Control si Verificare (MCV) in reformarea justitiei si combaterea coruptiei din Romania exact in forma redactata la Bruxelles, renuntand, pentru prima data, la trimiterea prealabila a proiectului documentului la Bucuresti, pentru eventuale ajustari, informeaza RFI, sambata.

Motivul acestei modificari consta in faptul ca oficialii de la Bruxelles au fost deranjati, in anii precedenti, sa constate ca raportul aparea in presa inainte de a fi publicat oficial, relateaza corespondentul RFI in capitala Belgiei.

Mentionand ca este greu de spus de unde plecau, an de an, scurgerile in presa ale proiectului raportului MCV, surse comunitare au declarat ca reprezentantii Comisiei Europene considera ca responsabilitatea revine autoritatilor de la Bucuresti si ca, din aceasta cauza, vor difuza raportul fara un acord final din partea Romaniei.

Cooperarea intre Bruxelles ti Bucuresti s-a pastrat pentru faza initiala a redactarii documentului, ca si pana acum. Unele posibile exprimari sau fraze dure folosite de cei care redacteaza textul la Bruxelles nu vor mai putea fi insa "indulcite" intrucat autoritatile romane nu vor mai avea posibilitatea de a face mici modificari de forma, pe versiunea finala, ca pana in prezent, sustine RFI, mentionand ca niciodata ajustarile efectuate de Bucuresti nu erau de fond.

Conform RFI, romanii se simt nedreptatiti, iar unele surse arata cu degetul Comisia Europeana si spun ca scurgerile catre presa au plecat in paralel de la Bucuresti si de la Bruxelles.

Pentru Bulgaria este posibil sa se faca acum o prezentare orala, urmand ca un alt raport complet sa fie publicat la sfarsitul anului, se precizeaza corespondenta de la Bruxelles.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#monitorizare Romania CE, #MCV Romania, #Mecanismul Cooperare Verificare Romania, #raport justitie Comisia Europeana , #Stiri Legislatie