Raportul MCV: Ingrijorare fata de lipsa de respect pentru justitie in Romania - surse

Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 11:30
2760 citiri
Raportul MCV: Ingrijorare fata de lipsa de respect pentru justitie in Romania - surse

Raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare al Comisiei Europene aprecieaza ca Romania a urmat cateva din recomandarile CE privind justitia, dar trebuie sa continue acest demers pentru a acoperi toate ariile problematice.

Comisia se declara ingrijorata de presiunea permanenta asupra institutiilor justitiei si de lipsa de respect pentru independenta acestora, transmite Euractiv.com, in legatura cu raportul care urmeaza sa fie prezentat azi.

Printre punctele slabe indentificare se numara numeroasele cazuri semnalate de intimidare a magistratilor, campaniile mediatice impotriva institutiilor din justitie, precum si pastrarea in functie a ministrilor pentru care ANI a recomandat in noiembrie demararea unor investigatii privind acte de coruptie.

Dupa ce in vara lui 2012 reprezentantii Comisiei au avut o atitudine severa in legatura cu interventiile mediul politic in deciziile din justitie, tonul acestui raport este, insa, unul diplomat. De altfel raportul de azi este mult mai scurt decat cele mai obisnuite, avand doar 10 pagini.

La nivel general, institutia europeana apreciaza ca numirea unui nou guvern "creeaza ocazia de a implementa complet si rapid" recomandarile sale.

#raport justitie Romania, #raport MCV Romania, #publicare raport MCV Comisia Europeana, #mecanism cooperare verificare Romania, #raport ianuarie MCV Romania , #Stiri Legislatie