Plafonul platilor in numerar, majorat la 100 milioane lei

Joi, 02 Septembrie 2004, ora 11:02
1036 citiri

Potrivit unei ordonante de Guvern, incepand cu 4 octombrie, plafonul zilnic al platilor in numerar pe care companiile le pot efectua in relatiile cu alte firme va fi majorat de la 30 de milioane lei, la 100 de milioane lei.Initial, in proiectul elaborat de Ministerul Finantelor Publice, nivelul maxim urma sa fie majorat la 75 de milioane. Totodata, Guvernul a revizuit de la zece milioane la 50 de milioane nivelul platilor zilnice in numerar care pot fi efectuate catre o firma.

Vor fi, insa, interzise platile fragmentate in numerar pentru facturile care depasesc nivelul de 50 milioane de lei catre furnizorii de materii prime, materiale, semifabricate, produse finite, pentru obiecte de inventar sau prestatori de servicii. Vor fi permise platile in numerar de pana la 100 de milioane catre o singura companie, in cazul in care aceasta face parte din retele de magazine de tip cash&carry.

Si in acest caz, fragmentarea platilor este interzisa. De asemenea, plafonul sumelor in numerar pe care firmele le pot detine in casieriile proprii la sfarsitul zilei va urca de la 30 la 50 de milioane de lei.

Depasirea acestui nivel va fi permisa numai cu sumele aferente salariilor si a altor operatiuni cu persoane fizice, programate pe baza de documente justificative cu trei zile inainte de data platii. Aceasta sectiune nu se aplica bancilor, societatilor de asigurari, companiilor financiare si Trezoreriei Statului.

Nerespectarea actului normativ va fi sanctionata cu amenzi cuprinse intre 50 si 100 de milioane lei.

Sursa: Azi