Persoanele care obtin venituri din titluri de valoare vor depune declaratie la Fisc

Luni, 09 Octombrie 2006, ora 15:53
1226 citiri

Persoanele fizice vor completa, din 2007, si o declaratie privind impozitul datorat pe castigul din transferul titlurilor de valoare, altele decat titlurile de participare la fondurile deschise de investitii si partile sociale, potrivit unui proiect de ordin al ministrului Finantelor Publice.Declaratia se completeaza de catre persoanele fizice care realizeaza castiguri din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare - altele decat titlurile de participare la fondurile deschise de investitii si partile sociale - dobandite si instrainate intr-o perioada mai mica de un an, si care au obligatia stabilirii si declararii impozitului, reprezentand plata anticipata in contul impozitului pe castigul anual din astfel de tranzactii.

Castigul total rezultat din transferul titlurilor de valoare se calculeaza prin insumarea castigului rezultat, conform legii, pentru fiecare tranzactie cu astfel de titluri.

La rubrica impozit datorat, se inscrie suma impozitului calculat prin aplicarea cotei de 16% asupra castigului total rezultat din transferul titlurilor de valoare, dobandite si instrainate intr-o perioada mai mica de 365 de zile, la nivelul unui an fiscal. Pierderea din transferul titlurilor de valoare nu se reporteaza.

Documentul este depus anual, pana la data de 25 ianuarie a anului urmator, pentru anul fiscal incheiat sau ori de cate ori contribuabilul constata erori in declaratia anterioara, prin completarea unei declaratii rectificative. Declaratia rectificativa poate fi depusa pana in momentul initierii de catre organul fiscal a unei actiuni de control fiscal privind perioada la care se refera.

Codul Fiscal, care va intra in vigoare anul viitor, stabileste taxarea in continuare cu cote diferentiate, de 1% si 16%, a castigurilor obtinute din tranzactiile pe piata de capital, in functie de perioada de detinere a actiunilor.

Astfel, cota de 1% va fi aplicata pentru detinerile mai vechi de un an, urmand ca investitorii care pastreaza actiunile in portofoliu mai putin de un an sa plateasca impozit de 16%, aplicat la castigurile obtinute.

In prezent, contribuabilii completeaza noua tipuri de formulare, respectiv declaratia privind veniturile estimate din cedarea folosintei bunurilor, declaratia privind veniturile estimate din activitati independente, declaratia privind veniturile estimate din activitati agricole, declaratia privind veniturile estimate pentru asociatiile fara personalitate juridica, constituite intre persoane fizice, declaratia informativa privind inceperea sau incetarea activitatii persoanelor fizice care desfasoara activitate in Romania si care obtin venituri sub forma de salarii din strainatate.

Contribuabilii completeaza, de asemenea, decizia de impunere pentru plati anticipate cu titlu de impozit privind venitul din cedarea folosintei bunurilor, decizia de impunere pentru plati anticipate cu titlu de impozit privind venitul din activitati independente si decizia de impunere pentru plati anticipate cu titlu de impozit privind venitul din activitati agricole.

Proiectul de ordin modifica si completeaza declaratia privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania.

Venitul brut reprezinta suma veniturilor in bani si/sau in natura realizate de contribuabil in luna de raportare, iar contributiile sociale includ contributia pentru asigurari sociale - contributia individuala de asigurari sociale, contributia pentru asigurarile de somaj - suma reprezentand contributia pentru protectia sociala a somerilor si contributia pentru asigurarile sociale de sanatate.

Venitul net se calculeaza ca diferenta intre venitul brut si suma totala a contributiilor sociale datorate.

Deducerile personale cuvenite contribuabilului in luna de raportare, potrivit legii, stabilite pe baza documentelor justificative care atesta dreptul de deducere se completeaza numai de catre persoanele rezidente care au dreptul la deduceri personale.

Cotizatia sindicala platita reprezinta suma platita in luna de raportare, iar la rubrica contributii la schemele facultative de pensii ocupationale se inscrie suma contributiilor de acest gen, astfel incat la nivelul anului sa nu depaseasca echivalentul in lei a 200 de euro.

La rubrica venit baza de calcul pentru functia de baza se inscrie suma calculata prin scaderea deducerilor personale, a cotizatiei sindicale platite si a contributiilor la schemele facultative de pensii ocupationale din venitul net. In celelate cazuri se preia suma reprezentand venitul net.

Impozit lunar datorat se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului baza de calcul.

Rubrica impozit anual datorat, rezultat prin insumarea impozitului lunar datorat de contribuabil in luna de raportare, se va completa in declaratia depusa pentru luna decembrie, respectiv luna in care contribuabilul si-a incetat raportul contractual de munca, dupa caz.

Contribuabilii trebuie da depuna formularul, lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare pentru care s-a realizat venitul sau atunci cand constata erori in declaratia anterioara. In cea de-a doua situatie completeaza o declaratie rectificativa.

Mediafax