Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Noi prevederi privind TVA la tranzactiile imobiliare

Noi prevederi privind TVA la tranzactiile imobiliare
De la 1 ianuarie anul viitor, se va introduce, prin Codul Fiscal, procedura de taxare inversa pentru tranzactiile imobiliare astfel de bunuri efectuate intre platitorii de TVA.Practic, taxa nu mai este efectiv platita intre agentii economici care sunt inregistrati ca platitori de TVA, eliminandu-se astfel firmele special infiintate pentru a colecta aceasta taxa.
Circuit doar pe hartie

Procedura este utilizata in numeroase state europene pentru a preintampina rambursarea de la bugetul de stat a unor sume care nu au fost incasate de acesta. Practic, operatiunile raman impozabile, dar TVA nu mai este efectiv platita intre agentii economici care sunt inregistrati ca platitori de TVA.

"Este de notorietate faptul ca, la controalele incrucisate efectuate cu ocazia rambursarilor de TVA , de cele mai multe ori se constata ca furnizorii care trebuiau sa colecteze TVA sunt firme-fantoma, special infiintate pentru astfel de scheme fiscale, prin care bugetul de stat este prejudiciat", ne-au declarat surse din Ministerul Finantelor.

Nici exportatorii de fier vechi nu vor mai putea solicita rambursarea TVA, deoarece aceasta va fi dedusa si colectata concomitent, datorita faptului ca nu este platita de catre furnizor. Se incearca si combaterea fraudei fiscale prin care un imobil sau teren, vandut initial contra unei sume mici, ajunge sa-si mareasca consistent valoarea, prin tranzactii succesive intre diferite societati, ultima veriga solicitand rambursarea de TVA. Din acest lant dispare de obicei una dintre firme, care nu colecteaza TVA, prejudiciind astfel bugetul de stat.

Mentiune obligatorie pe facturi

Mentiunea "taxare inversa" va trebui inscrisa obligatoriu pe facturile emise pentru livrarile de bunuri de deseuri si resturile de metale feroase si neferoase, precum si pentru materiile prime secundare rezultate din valorificarea acestora. La acestea se adauga facturile pentru terenuri, cladiri sau parti din cladire.

Este considerata cladire orice constructie legata nemijlocit de sol. Furnizorii si beneficiarii vor evidentia TVA aferenta acestor livrari/achizitii in jurnalele de vanzari si de cumparari concomitent, atat ca TVA colectata, cat si ca TVA deductibila, fara a avea loc plati efective intre cele doua unitati ale acestei taxe.

Daca furnizorul nu a mentionat in facturi "taxare inversa", beneficiarul nu este exonerat de la aplicarea noilor prevederi. "Beneficiarul va trebui sa inscrie din proprie initiativa aceasta mentiune si sa nu faca plata TVA catre furnizor", se precizeaza in actul normativ. Taxarea inversa nu se va aplica in relatia cu un consumator final (o persoana care nu este inregistrata ca platitor de TVA) deoarece acesta din urma trebuie sa suporte TVA fiindca nu are drept de deducere.Sursa: Gardianul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 949 ori