Investitorii mizeaza in continuare pe aprecierea leului

Luni, 12 Septembrie 2005, ora 02:30
1039 citiri

Investitorii de la Sibiu au continuat sa mizeze pe aprecierea leului, preturile operatiunilor la termen (futures) mentinandu-se sub cursurile medii."In piata futures, se observa o tendinta de crestere a leului fata de euro. Moneda unica ar putea scadea, din nou, in urmatoarele saptamani, pana la un nivel de 3,4 lei", considera Victor Pop de la SSIF Vanguard. Domnia sa apreciaza ca "aceasta evolutie ar putea continua si in ultimul trimestru, iar la sfarsitul anului am putea vedea euro sub pragul sus-amintit. Tendinta de crestere a leului a stimulat deschiderea de pozitii speculative sau de hedging". Pretul futures al euro cu scadenta lunara a fost, la inceputul saptamanii, de 3,4990 RON, pentru ca la sfarsitul ei sa scada la un minim de 3,4650 lei. Si pretul pentru Craciun a avut o evolutie asemanatoare, coborand de la 3,4810 pana la 3,4601 lei.

Leul s-a apreciat si fata de dolarul american, pretul futures fiind stabilit, vineri, la 2,7950 lei, in scadere cu 0,0113 unitati fata de inceputul saptamanii.

Paritatea euro/dolar a avut o evolutie descrescatoare datorita revenirii increderii pietelor internationale intr-o continuare a majorarii dobanzii de referinta americana. La inceputul saptamanii a fost inregistrat pentru scadenta lunara un maxim de 1,2510 dolari. Pentru scadenta decembrie, a fost observata o tendinta de apreciere a monedei americane, pretul futures coborand de la 1,25 la 1,24 dolari.

Raluca Bara

Curentul