Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Incepand din aceasta luna, infiintarea unei firme va dura doar 3 zile

Incepand din aceasta luna, infiintarea unei firme va dura doar 3 zile

Sunt introduse declaratiile pe propria raspundere si se renunta la judecatorii delegati care dadeau avizele * Taxele de inregistrare vor fi aceleasi indiferent de obiectul de activitate si capitalul firmeiIncepand din aceasta luna, termenul de infiintare a unei firme se va reduce substantial, a declarat, ieri, in cadrul unui seminar organizat de ziarul Adevarul si Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), Lucia Topor, directorul general al ONRC.

Reprezentantul ONRC a precizat ca dupa mai multe incercari de reducere a timpului de inregistrare a unei firme, in sfarsit s-a reusit acest lucru.

"Potrivit Legii 359 din septembrie 2004, privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea unei societati comerciale, care intra in vigoare la 11 noiembrie, firmele vor primi autorizatia de functionare in trei zile, in loc de doua saptamani cat dureaza in acest moment", a mai precizat Topor.

Oficialul ONRC spune ca un element care a facut posibila reducerea birocratiei la inregistrarea unei firme este introducerea declaratiilor pe propria raspundere.

"Declaratiile pe propria raspundere in care sunt precizate conditiile legale si faptul ca solicitantul nu desfasoara alte activitati se inregistreaza la ONRC si vor fi trasmise institutiilor avizatoare, care vor controla aceste declaratii in trei zile", a mai spus Topor.

Pe de alta parte, Claudiu Seucan, secretar de stat in Ministerul Justitiei, spune ca intarzierile la infiintarea unei societati comerciale sunt cauzate in mare parte de judecatorii delegati care dau avizele.

"Din acest motiv, vom hotari ca judecatorii delegati sa se intoarca la Tribunal, iar masurile administrative sa fie luate de functionari ai Registrului", a explicat Seucan. Si in ce priveste taxele de inregistrare, noul act normativ aduce modificari.

Astfel, indiferent de obiectul de activitate si de capitalul social al firmelor, cheltuielile de inregistrare vor fi aceleasi, respectiv 1,2 milioane de lei inmatricularea, 300.000 de lei inregistrarea numelui si 100.000 de lei taxa pentru obtinerea codului unic de inregsitrare.

Sursa: Adevarul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1060 ori