Impozitul pe profit intra la apa, cel pe dividende se dubleaza

Luni, 23 August 2004, ora 11:26
1050 citiri

Toate aceste modificari vor fi operate incepand cu 1 ianuarie 2005.Ordonanta prin care executivul modifica prevederile Codului Fiscal aproba reducerea cu sase puncte procentuale a impozitului pe profit, de la 25% la 19%, concomitent cu majorarea impozitului pe dividende de la 5% la 10%, aceasta cota fiind valabila atat pentru persoanele fizice, cat si pentru persoanele juridice.

De asemenea, nivelul de deducere a provizioanelor va creste, incepand cu anul viitor, de la 20% la 25%, urmand ca la 1 ianuarie 2006 acest nivel sa fie majorat la 30%.

Dupa cum stipuleaza noile prevederi, incepand cu anul viitor transele aferente impozitului pe venit vor fi reduse ca numar de la cinci la trei odata cu diminuarea cotei minime si a celei maxime stabilite anterior pentru aceste transe. Astfel, cota minima a impozitului pe venit va fi redusa de la 18% la 14%, iar cea maxima de la 40% la 38%, in timp ce cota medie de impozit se va mentine la 26%.

Printre celelalte masuri adoptate de Executiv pentru imbunatatirea mediului de afaceri se numara eliminarea unor cerinte privind deducerea din impozitul pe profit a cheltuielilor cu transportul de la si la locul de munca si eliminarea conditionalitatilor de deductibilitate a cheltuielilor de marketing, astfel incat sumele respective sa poata fi folosite de societatile comerciale pentru promovarea produselor respective.

Actul normativ include, totodata, in categoria veniturilor neimpozabile si primele de stat acordate de la buget persoanelor fizice pentru toate depunerile anuale efectuate in baza unui contract de economisire-creditare, incheiat cu o casa de economii pentru domeniul locativ, in cuantumul legal de 30% din valoarea achizitiei.

In ceea ce priveste nivelul taxei asupra mijloacelor de transport marfa cu o masa totala de peste 12 tone, acesta va fi stabilit anual prin hotarire de guvern, masura urmand sa fie aplicata pentru perioada ianuarie 2005 - ianuarie 2011.

Sursa: Banii Nostri