Importatorii de copiatoare refuza sa-si plateasca taxele

Marti, 28 Iunie 2005, ora 00:55
1476 citiri

Fotocopiatoarele ar trebui sa fie mai ieftine cu 4%,

iar imprimantele, scannerele si multifunctionalele sa aiba un pret mai mare cu 0,5%. Motivul? Taxa pentru copia privata a fost redusa de la 5 la 1% pentru fotocopiatoare si a fost introdusa intr-o proportie de 0,5% si pentru celelalte aparate.

Prin decizia Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA), publicata recent in "Monitorul Oficial", producatorii si importatorii de tehnica de calcul si periferice sunt obligati indirect sa recurga atat la cresteri, cat si la scaderi de preturi. "Teoretic, ar trebui ca imprimantele, scannerele si multifunctionalele sa se scumpeasca iar copiatoarele sa se ieftineasca", ne-a declarat Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatii (APDETIC).

El ne-a mai spus ca membri APDETIC calculeaza in prezent noile preturi pentru aceste produse. Dupa parerea sa, copiatoarele vor avea un pret mai mic, dar in cazul multifunctionalelor, scannerelor si imprimantelor, o parte dintre producatori sau importatori ar putea lua decizia de a nu schimba pretul dat fiindca procentul de scumpire poate fi suportat prin pretul actual.

APDETIC are 37 de membri, fiind compusa din cele mai importante societati de pe piata.

Doar 25 platesc taxa pentru copia privata

Din datele furnizate de COPYRO, societate de gestiune colectiva a drepturilor de autor, din cei peste 400 de importatori si producatori de copiatoare care-si desfasoara activitatea in prezent, doar 25 platesc taxa pentru copia privata. Potrivit reprezentantilor COPYRO, din aceasta cauza Romania ocupa penultimul loc din Europa la incasarea acestei taxe. Ei mai spun ca dintre companiile membre ale APDETIC doar patru sunt platitoare, in timp ce restul practic nu respecta legea.

In replica, presedintele APDETIC ne-a spus ca "pana acum a functionat o lege imperfecta, nefiind deloc clara si, pe baza acestei legi imperfecte, totul a fost posibil".

El a mai aratat ca nu stie cati dintre membrii asociatiei pe care o conduce platesc aceasta taxa. De altfel, Negoita a mai afirmat ca in Europa nu sunt taxate imprimantele, si tocmai de aceea APDETIC va ataca in instanta recenta decizie a Comisiei Arbitrale de pe langa ORDA.

Legea neplatii drepturilor de autor

Rodica Parvu, directorul general al ORDA, ne-a declarat ca "asociatiile neplatitoare se lupta pentru a nu plati in continuare". Ea a afirmat ca producatorilor si importatorilor de tehnica de calcul si de periferice nu le convine nici macar reducerea acestei taxe de la 5 la 0,5-1%. In concluzie, oficialul ORDA a spus ca "legea drepturilor de autor nu ar trebui sa fie considerata legea neplatii drepturilor de autor".

Realitatea Romaneasca