CSM a luat act de demisia lui Daniel Morar din magistratura

Marti, 04 Iunie 2013, ora 10:56
1191 citiri
CSM a luat act de demisia lui Daniel Morar din magistratura
Sursa foto: Cotidianul.ro

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act, marti, de demisia lui Daniel Morar din magistratura, hotararea urmand sa fie trimisa presedintelui Traian Basescu pentru emiterea decretului de eliberare din functie.

Daniel Morar, numit de presedintele Traian Basescu in functia de judecator la Curtea Constitutionala, a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) eliberarea din functia de procuror al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj, prin demisie.

Plenul CSM a luat act de demisia lui Daniel Morar, la sedinta de marti fiind prezenti si judecatorii Cristi Danilet si Alina Ghica. Cei doi judecatori revocati din functiile de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii prin doua hotarari din 26 februarie s-au intors in CSM dupa ce instantele au dispus suspendarea actelor pana la pronuntarea unor decizii definitive in cazul cererilor de anulare.

Dupa redactarea hotararii in cazul demisiei lui Daniel Morar, documentul va fi trimis presedintelui, care urmeaza sa emita decretul de eliberare din functie.

Daniel Morar, Mona Pivniceru si Valer Dorneanu au fost numiti la Curtea Constitutionala, pe locurile unor judecatori ale caror mandate expira in iunie.

In 25 martie, Daniel Morar a fost numit de presedintele Traian Basescu in functia de judecator la Curtea Constitutionala, pentru un mandat de noua ani, incepand din 9 iunie.

In 5 aprilie, Morar anunta ca a decis sa se retraga din functia de prim-adjunctul procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ).

Morar spunea ca atunci cand presedintele si premierul iti spun ca este o problema mare de constitutionalitate si ca, ramanand in fruntea PICCJ, impiedici numirile in Ministerul Public sau esti o problema pentru sistem, trebuie sa pleci.

In aceeasi zi, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, cu unanimitate de voturi, incetarea detasarii lui Daniel Morar in functia de prim-adjunct al procurorului general al PICCJ incepand din 15 aprilie, la solicitarea acestuia.

Tot atunci s-a decis detasarea lui Morar in functia de consilier al presedintelui CSM, Oana Schmidt Haineala, pana cand acesta va prelua functia de judecator la Curtea

Constitutionala.

Numirea la Curtea Constitutionala

Daniel Morar declara, la sfarsitul lunii martie, ca numirea lui ca judecator la Curtea Constitutionala nu este tocmai ce si-a dorit, dar preciza ca oamenii mai fac si schimbari radicale in viata.

"Probabil si eu am facut. Opt ani anticoruptie, alti 14 ani urmarire penala si judiciara ca procuror, acum facem o schimbare radicala", spunea atunci Morar. Intrebat atunci cum comenteaza acuzatiile ca nu ar fi pregatit pentru mandatul de la Curtea Constitutionala, Daniel Morar a raspuns: "O sa vedeti ca sunt pregatit".

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, declara in 25 martie ca numirea de catre presedintele Traian Basescu a lui Morar ca membru al Curtii "indeplineste conditiile legale", el adaugand ca fostul sef al DNA "a dovedit ca este pregatit profesional".

Intrebat daca numirea unui procuror in functia de membru al Curtii Constitutionale nu incalca spiritul legii fundamentale, Zegrean a raspuns ca "mai sunt fosti procurori care au activat in cadrul Curtii si nu le-a pus nimeni nicio piedica".

Presedintele CC a spus ca si procurorii sunt la fel de magistrati ca si judecatorii, adaugand din nou ca in Constitutie nu se face o delimitare la conditia pentru membrii Curtii privind experienta in justitie intre judecatori si procurori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#demisie Morar Magistratura, #CSM Daniel Morar, #Daniel Morar Curtea Constitutionala , #Stiri Legislatie