Contractele de credit pot fi incheiate si in format electronic

Luni, 09 Mai 2005, ora 07:42
1146 citiri

Miercuri, 18 mai, vor intra in vigoare normele privind regimul juridic al contractelor de credit pentru consum destinate persoanelor fizice.DAE in cifre de-o schioapa

In cazul produselor pe care creditorul sau intermediarul de credit le promoveaza public, prin utilizarea afisajelor de orice fel (mecanice, electronice, digitale, mijloace audio/video etc.) si in situatia in care oferta publica este insotita de date referitoare la nivelul dobanzii sau al oricaror alte costuri ale creditului, s-a stabilit ca trebuie respectate urmatoarele obligatii:

1. Cifrele/literele prin care se exprima Dobanda Anuala Efectiva (DAE) vor avea aceeasi dimensiune, acelasi caracter sau aceeasi culoare si vor fi imprimate pe aceeasi culoare de fond cu literele/cifrele cu care este afisat pretul bunului respectiv, cu mentionarea sumei si perioadei pentru care este calculata DAE (6 luni, 12 luni, 18 luni etc.).

2. Culoarea de fond a suportului pe care este prezentata oferta sau anuntul publicitar pentru un contract de credit trebuie sa permita ca informatiile respective sa fie lizibile.

3. Informatiile privind contractele de credit pentru consum nu trebuie sa induca in eroare consumatorii prin utilizarea unor expresii tehnice sau specifice unui anumit domeniu financiar-bancar, prin utilizarea de prescurtari sau initiale ale unor denumiri, cu exceptia celor prevazute de lege sau de limbajul obisnuit.

Contract pe discheta sau trimis prin MMS

Contractul de credit pentru consum trebuie sa fie usor de citit. Se recomanda creditorilor sa utilizeze aceeasi marime pentru literele si cifrele din intregul document, atat pentru clauzele contractuale, cat si pentru notele de subsol ale paginii ori trimiterile la alte documente sau specificatii in text.

Inclusiv anexele contractului vor fi redactate in scris, pe hartie sau pe alt suport durabil, in cel putin doua exemplare, fiind remis cate un exemplar original fiecarei parti contractante. Prin suport durabil se intelege orice instrument (inclusiv electronic!) care permite stocarea informatiilor A"atat timp cat este necesar" si reproducerea acestora fara modificari.

Legalizarea torturii!?

Normele nu clarifica chestiunea lasata de lege in coada de peste, referitoare la procedurile in cazul neachitarii ratelor. Astfel, legea ii da dreptul creditorului sa recupereze bunurile achizitionate de rau-platnic, A"dupa expirarea unui termen suplimentar de 30 de zile de la data scadentei ultimei obligatii de plata neonorate".

Dar legea mai spune ca A"in cadrul termenului suplimentar prevazut de 30 de zile, inainte de a apela la caile legale pentru returnarea bunurilor, creditorul are obligatia de a notifica fara intarziere consumatorul, justificand decizia sa, si de a solicita acordul scris al acestuia privind returnarea bunului".

Nu se explica ce se intampla in cazul in care rau-platnicul ii da cu flit creditorului. Ne A"lamuresc" normele: A"In situatia in care consumatorul isi exprima dezacordul sau nu isi exprima acordul scris, acesta va fi informat asupra inceperii procedurilor legale in vederea returnarii bunurilor. Creditorii vor lua masurile necesare pentru a putea proba cu orice mijloc refuzul consumatorului".

Este, evident, o formulare nefericita, care poate fi interpretata malefic. Vedeti tabloul? Creditorul trimite niste gealati, rau-platnicului carcotas i se (re)face putin freza, pana isi pune semnatura pe documentul prin care isi da acordul de renuntare la masina luata in leasing... Doar A"orice mijloc" include si tortura!

Cum pot fi creditorii echitabili

Conform legii, in cazul achitarii anticipate a ratelor, beneficiarul creditului are dreptul la o reducere A"echitabila" a costului acestuia.

Normele precizeaza ca valoarea reducerii echitabile A"se va calcula prin reducerea totala sau partiala a costurilor aferente creditului pentru consum pentru perioada pentru care s-a efectuat rambursarea anticipata, cu respectarea principiului proportionalitatii prevazute de lege.

In situatia in care creditorul procedeaza la o reducere partiala a costurilor aferente creditului pentru perioada pentru care s-a efectuat rambursarea anticipata, nu ii este permis sa aplice si alte penalitati. Nu poate fi considerata reducere echitabila (...) oferirea de bunuri sau de alte servicii de catre creditor fara acordul scris al consumatorului".

Sursa: Saptamana Financiara