Normele metodologice la legea vanzarii terenurilor agricole vor aparea in cateva zile

Joi, 15 Mai 2014, ora 15:40
2927 citiri
Normele metodologice la legea vanzarii terenurilor agricole vor aparea in cateva zile

Tranzactiile cu terenuri agricole sunt blocate in momentul de fata intrucat nu au aparut normele de aplicare a Legii 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan, insa ministrul Agriculturii promite ca aceste reglementari vor aparea in cateva zile.

"Normele metodologice pe legea vanzarilor terenurilor agricole vor aparea in cateva zile. Au fost agreate de toate ministerele si este o chestiune de zile, dupa care trebuie publicate in Monitorul Oficial", a declarat, joi, vicepremierul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prezent la conferinta organizata de LAPAR.

Legea 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola nu se aplica din lipsa normelor de aplicare. De asemenea, Agentia Domeniilor Statului (ADS), cea care va regla piata funciara din partea statului, trebuie sa treaca in subordinea premierului.

Din pacate, o mare parte a agricultorilor romani se plang ca Legea 17 este "o lege antinationala pentru majoritatea romanilor" si cer imbunatatiri pentru a evita instrainarea terenurilor.

"Pamantul este principalul mijloc de productie, este un bun national ce nu trebuie instrainat. Sunt deja vandute strainilor peste un milion de hectare, iar alte doua milioane sunt arendate de aceeasi categorie. Prin dreptul de preemptiune stabilit prin legea recent adoptata, considerata de majoritatea romanilor antinationala, si suprafetele arendate vor intra curand in proprietatea actualilor arendasi", a declarat joi presedintele LAPAR, Laurentiu Baciu, la Conferinta Nationala a Agricultorilor.

Procedurile introduse in lege asigura respectarea dreptul de preemptiune la achizitia acestor terenuri pentru coproprietari, arendasi, proprietari vecini si stat.

Persoane fizice din UE pot cumpera terenuri agricole in Romania

Romania a liberalizat piata funciara la 1 ianuarie 2014, conform obligatiilor incluse in Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana, ceea ce permite persoanelor fizice din UE sa cumpere terenuri agricole in tara, demers care a modificat regimul existent pana la finele lui 2013, cand doar persoanele juridice aveau dreptul sa cumpere terenuri.

In prezent, in Romania, pretul unui hectar de teren agricol este si de 13 ori mai mic fata de alte state europene, in conditiile in care un hectar se vinde cu 3.700 de euro, iar in Germania sau Danemarca poate ajunge la 11.000 de euro, respectiv 22.000 de euro. In Olanda, pamantul agricol este extrem de valoros pentru ca un hectar poate ajunge si la 48.000 de euro.

Cele mai mari suprafete de terenuri, in Romania, sunt detinute de italieni, cu o pondere de 24,29%, urmati de germani cu 15,48% si de cei din tarile arabe cu 9,98%. Totodata, Ungaria detinea 8,17% din cele peste 700.000 de hectare de teren agricol cumparat in Romania, Spania (6,22%), Austria (6,13%), Danemarca (4,52%), Grecia si Olanda cate 2,4% si Turcia 0,78%

#vanzarii terenuri agricole, #terenuri agricole Romania, #lege vanzari terenuri , #Stiri Legislatie