Comerciantii din Capitala nu s-au grabit sa anunte soldarile la primarii riscand amenzi de 10.000lei

Marti, 15 Ianuarie 2008, ora 16:40
1150 citiri
Comerciantii din Capitala nu s-au grabit sa anunte soldarile la primarii riscand amenzi de 10.000lei

Agentii comerciali din Capitala nu s-au grabit sa notifice primariile de sector cu privire la reducerile de preturi pentru perioada 15 ianuarie-15 aprilie, desi risca amenzi de pana la 10.000 de lei, iar numarul firmelor care au trimis notificari s-a redus la jumatate fata de anul trecut.

Numarul firmelor care au notificat primariile cu privire la vanzarile cu reducere de preturi (soldari) pana 15 ianuarie 2008 a fost cu 50% mai mic fata de perioada similara a anului 2007, potrivit reperzentantilor primariilor de sector.

Oficiali ai administratiilor locale ale sectoarelor 2, 4 si 5 au precizat, marti, pentru NewsIn, ca, pe raza sectoarelor pe care le administreaza, numarul notificarilor primite a fost de 30, desi, in lipsa acestora, firmele ar putea primi amenzi cuprinse intre 2000 si 10.000 lei. La randul sau, viceprimarul sectorului 4, Radu Silaghi, a declarat ca, in afara amenzilor, firmele care fac soldari dar care nu au notificat primaria nu vor putea beneficia de scutirea de TVA care s-ar aplica, conform legii, produselor vandute prin aceasta metoda.

Alte cauze care justifica lipsa de interes a agentilor comerciali in ceea ce priveste notificarile sunt si necunoasterea legislatiei in domeniu sau faptul ca patronii prefera sa includa produsele care ar putea intra in soldari in oferte promotionale.

Soldarea reprezinta orice vanzare insotita sau precedata de publicitate si care, printr-o reducere de preturi, are ca efect vanzarea accelerata a stocului de marfuri sezoniere dintr-o structura de vanzare. Potrivit legii, reducerile de pret sub forma vanzarilor de soldare se pot efectua, pentru produsele sezonului de toamna-iarna, in perioada 15 ianuarie - 15 aprilie inclusiv, pe o durata de maxim 45 zile. Pentru produsele de primavara-vara soldarile pot fi efectuate intre 1 august si 31 octombrie inclusiv.

Produsele care pot face obiectul soldarilor sunt cele nealimentare, a caror desfacere are caracter sezonier, precum confectii inclusiv blanarie, pielarie, produse de marochinarie si galanterie, tricotaje, tesaturi, incaltaminte, articole sport-turism, cosmetice, aparate de incalzire si climatizare, ventilatoare, precum si alte produse similare.

Pentru a evita orice eventuala speculatie a comerciantilor, in perioada legala de soldari, Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorului avertizeaza clientii ca pot cere oricand informatii privind caracteristicile produsului sau serviciului, conditiile de vanzare si modul de utilizare, iar comerciantii sunt obligati sa ofere toate informatiile necesare.

Consumatorii pot reclama agentii comerciali daca observa nereguli in ceea ce priveste prezentarea reducerii de pret. Orice anunt de reducere de pret exprimata in valoare absoluta sau in procent, trebuie efectuat vizibil, lizibil si fara echivoc pentru fiecare produs sau grupa de produse identice. Acest lucru se poate face fie prin mentionarea noului pret langa pretul anterior barat, fie prin mentiunile "pret nou", "pret vechi" langa sumele corespunzatoare sau prin mentionarea procentului de reducere si a pretului nou care apare langa pretul anterior, barat.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.