Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Circa 100 de firme vor fi exceptate de la plata TVA in vama pentru importurile din tarile non-UE

Circa 100 de firme vor fi exceptate de la plata TVA in vama pentru importurile din tarile non-UE

Circa 100 de agenti economici vor fi exceptati de la plata TVA in vama pentru importurile care provin din tarile non-UE, pe considerentul ca acestia au bonitate fiscala si nu exista riscul de evaziune, potrivit unei declaratii a sefului Autoritatii Nationale a Vamilor, Gelu Stefan Diaconu.

Exceptie de la plata TVA se va face pentru marii contribuabili, acestia detinand aproximativ 70 la suta din totalul TVA-ului de plata in vama. Prin exceptarea platii in vama a TVA-ului, marii contribuabili isi vor plati obligatiile TVA pana la data de 25 ale lunii urmatoare celei in care s-a facut declaratia vamala.
De la 1 ianuarie 2007 au fost eliminate procedurile de aplicare a TVA in vama pentru achizitiile care provin din statele UE, deoarece aceasta taxare se realizeaza la consumatorul final, conform reglementarilor Comisiei Europene.

Tot din ianuarie 2007, s-a renuntat la sistemul de colectare a TVA in vama pentru importurile care provin din tarile extracomunitare, masura care a redus veniturile incasate de vama, in primul trimestru al anului 2007, pentru bugetul statului.

In acest context, la nivelul Ministerului Finantelor Publice s-a initiat o Ordonanta de modificare a Codului Fiscal, pe baza careia se va reveni la mecanismul de incasare a TVA in vama, incepand cu data de 15 aprilie 2007.

In prezent, TVA se plateste prin vama doar pentru importurile operatorilor care nu sunt inregistrati la fisc ca platitori de TVA, iar dupa 15 aprilie se va plati pentru toate importurile de marfuri care nu provin din statele UE.

Seful ANV subliniaza ca este temporar golul de resurse creat la bugetul de stat prin neplata TVA in vama, deoarece, prin declaratiile vamale, operatorii s-au inregistrat la vama cu obligatii de plata a TVA, urmand ca dupa data de 25 aprilie 2007 sa se depisteze posibilele cazuri de evaziune fiscala. Aceste precizari sunt facute cu atat mai mult cu cat ANV a constatat si cazuri in care o parte din sumele de TVA datorate in vama nu erau inregistrate ca obligatii de plata sau alte sume de TVA sunt inregistrate ca obligatii dar nu sunt platite, ceea ce poate genera cazuri de evaziune fiscala.

Revenirea la plata taxei pe valoarea adaugata in vama s-a facut tinand cont si de faptul ca TVA este principala resursa a bugetului de stat, cu o pondere de circa 80 la suta din totalul drepturilor de import. Drepturile de import cuprind TVA, accizele, taxele vamale si comisionul vamal, a mai spus seful ANV, Gelu Stefan Diaconu.

Odata cu plata in vama a taxei pe valoarea adaugata, creste rolul fiscal al ANV, intrucat prin autoritatea vamala se colecteaza circa 44 la suta din TVA total. De altfel, plata TVA direct in vama este o masura care este aplicata de majoritatea statelor UE.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1167 ori