Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Brokerii recomanda prudenta la cumpararea actiunilor SIF

Brokerii recomanda prudenta la cumpararea actiunilor SIF
Brokerii recomanda prudenta deosebita in cumpararea de actiuni la cele cinci SIF-uri. Incepand de astazi, orice persoana poate achizitiona pana la 1 la suta din capitalul social al unei societati de investitii financiare (SIF), acest nivel fiind de zece ori mai mic pana acum.A"Este de asteptat ca cererea pentru actiunile SIF sa creasca odata cu ridicarea pragului de la 0,1 la 1 la suta. Pe termen mediu, de cateva luni, este posibil sa intre pe bursa mari investitori institutionali. Pe termen scurt, asteptarile sunt optimiste. Insa este posibil sa asistam si la scaderi ale cursurilor SIF.
Pentru investitori, recomandarea este de cumparare, pentru ca actualele preturi sunt bune, raportat la rezultatele financiare pe care le-au inregistrat SIF-urile. Dar nu este de dorit o cumparare A"furibundaA", la orice pret, doar pentru a avea actiuni SIF. Cei care detin o anumita suma de bani si doresc sa ia SIF, trebuie sa incerce sa cumpere in trepte, la mai multe preturi, pentru a obtine un pret mediu cat mai bunA", ne-a declarat Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction.

In prezent, un A"pachetA" de 1 la suta dintr-un SIF valoreaza circa doua milioane de euro.

Pe de alta parte, ridicarea pragului maxim de detinere la un SIF de la 0,1 la 1 la suta deschide o noua A"eraA" in evolutia acestor societati la bursa, nefiind exclus ca scaunele actualilor baroni ai SIF-urilor sa se clatine puternic. A"Este de asteptat ca intr-o perioada scurta de timp - cateva luni, pana la un an - sa se cristalizeze grupuri de actionari importanti care, in cel mai scurt timp, vor incerca sa-si faca auzit punctul de vedere.

Conducatorii SIF-urilor trebuie sa incerce sa se obisnuiasca cu ideea ca scaunele lor depind de rezultatele raportate si sa actioneze in consecinta. Deciziile investitionale se vor lua pe baze strict economice, iar conflictele de interese care au afectat in trecut activitatea SIF-urilor vor fi sanctionate la adunarile generale fara menajamenteA", este de parere Adrian Manaila, presedintele Eldainvest. Cat priveste celelalte actiuni de la bursa, acestea au adus in luna iulie un profit mediu cuprins intre 10 si 17 la suta.

Cel mai mare profit l-au obtinut actionarii rafinariei Astra Ploiesti, ale carei cotatii s-au apreciat cu 66 la suta.

Autor: Loredana VOICULESCU
Gandul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 718 ori