Avocatii ameninta cu greva

Luni, 20 Iunie 2005, ora 01:11
1118 citiri

Razboiul intern din avocatura, declansat o data cu infiintarea barourilor paralele, ar putea deschide dupa 1 iulie portile puscariilor pentru mii de criminali monstruosi, talhari, violatori, corupti sau escroci.

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, care are 16.000 de membri, a dat ieri un ultimatum Ministerului Justitiei, ca sa interzica barourilor paralele orice activitate. Astfel, avocatii din UNBR ameninta ca de la 1 iulie vor refuza sa suspende in intreaga tara asigurarea asistentei judiciare atat in instante, cat si la parchete, "daca nu se va clarifica situatia barourilor paralele", despre care afirma ca ar fi constituite ilegal.

Efectele ar fi devastatoare pentru ordinea si linistea publica, existand pericolul ca mii de infractori - arestati preventiv la aceasta ora - sa fie pusi in libertate din motive pur procedurale. Mandatele nu le-ar mai putea fi prelungite in lipsa unui aparator. Mergand mai departe, mii de cauze comerciale sau civile care necesita o solutionare urgenta vor bate pasul pe loc. Decanul Uniunii-paralele, Pompiliu Bota, sub tutela careia functioneaza barourile contestate, afirma insa ca nimeni nu-i poate scoate afara din instante si parchete, intrucat au legea de partea lor. Mai mult, contactat de "Averea", decanul Pompiliu Bota a tinut sa dea asigurari ca avocatii din barourile infiintate de el ii vor suplini pe grevisti, asa incat va fi evitat haosul in Justitie. "Greva lor ar fi un atac la ordinea si linistea publica. Oricum, noi vom incerca sa ajutam la implinirea actului de Justitie", a adaugat Bota.

Averea