Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Autoritatea de Supraveghere Financiara: Ce s-a vrut si ce-a iesit

Autoritatea de Supraveghere Financiara: Ce s-a vrut si ce-a iesit

Infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara a fost gandita cu scopul declarat de a rezolva disfunctionalitatile de pe pietele de capital, asigurari si pensii private, industrii care se afla in afara razei de influenta a BNR. Succesul acestui demers este pus sub semnul intrebarii, pe masura ce noua institutie se contureaza a fi un simplu agregator al autoritatilor de supraveghere si nu un organism cu capacitate de reformare a pietei financiare.

Cazul Sima, controversatul sistem PAID, dar si haosul din segmentul RCA sunt cateva din recentele scandaluri cu care s-a confruntat piata financiara nebancara din Romania si care tradeaza un control deficitar din partea autoritatilor.

Legea infiintarii Autoritatii de Supraveghere Financiara, care va controla o piata de sase miliarde de euro, a primit vot favorabil ieri in Senat, iar audierile pentru numirea conducerii vor incepe imediat dupa promulgare.

Noua autoritate de supraveghere mosteneste insa pacatele institutiilor care vor fuziona, iar aceste pacate incep de la conducerea necalificata si politizata.

In Consiliul de conducere al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) se va regasi o parte din actuala conducere a celor trei institutii care fuzioneaza: Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), conduse de Carmen Eugenia Negoita, Daniel Tudor, respectiv Marian Sarbu.

"Cei care se afla acum la conducerea CNVM, la asigurari si la pensii private, in marea lor majoritate, vor face parte si din noua conducere a Autoritatii de Supraveghere Financiara", a declarat pentru Business24, Dan Radu Rusanu. Deputatul este considerat favorit pentru presedintia acestei superautoritati, dupa ce inainte s-a vehiculat numele lui Daniel Daianu, consilierul premierului Victor Ponta.

"Nu am discutat acest lucru nici in cadrul conducerii partidului, nici in cadrul comisiilor parlamentare. Aceste discutii vor avea loc dupa promulgare", a spus Rusanu. Deputatul este doctor in economie si a fost presedintele Eximbank. Este considerat eminenta economica a partidului PNL, cu o influenta politica consistenta.

S-a dorit o directie europeana

Autoritatile si-au propus un timp record pentru concretizarea acestui proiect. Decizia de infiintare a unei autoritati de supraveghere pentru toata piata financiara nebancara a fost anuntata in cursul lunii decembrie, iar ASF ar fi trebuit sa inceapa sa functioneze din 15 martie. Inaugurarea a fost totusi amanata pentru finalul lunii aprilie. Iata insa ca in cele patru luni a fost timp de cateva modificari in textul legii: numarul membrilor boardului de conducere a fost majorat de la 15 la 17, dintre care doar cinci au mandate executive (presedintele, prim-vicepresedintele si trei vicepresedinti).

In schimb, exigentele profesionale au fost reduse. Numarul anilor de experienta necesari pentru membrii executivi a fost redus de la 10 la sapte, iar pentru restul de 12 membri neexecutivi, la cinci ani. In plus, Comisiile de buget si pentru politica economica din Camera Deputatilor au respins amendamentul care impunea obligativitatea studiilor economice sau de drept.

Argumentul invocat de guvernatorul Mugur Isarescu, unul din principalii sustinatori ai ASF, este acela al necesitatii de a urma o directie europeana.

"Este evident ca arhitectura financiara din Europa se schimba. Un trend vizibil este ca diversificarea institutiilor sa se opreasca si are loc o integrare a institutiilor financiare. In 15 din tarile este o singura institutie financiara. Cred ca trebuie sa mergem pe directia europenea si sa nu ne gandim la inovatii. Propunerea noastra este sa integram autoritatile nebancare intr-una singura", a declarat Mugur Isarescu.

Cu toate acestea, in 11 din cele 15 tari (Germania, Olanda, Belgia, Polonia, Ungaria, Irlanda, Austria, Marea Britanie, Polonia, Danemarca, Finlanda, Suedia si Tarile Baltice) la care facea referire guvernatorul exista o autoritate unica de supraveghere care controleaza inclusiv piata bancara. In celelalte patru, Banca Centrala controleaza atat piata bancara, cat si restul pietei financiare. In plus, exista tari europene in care supravegherea prudentiala a pietei financiare este sectoariala, ca in Romania (ex. Italia, Spania, Luxemburg).

Nici principiile de baza: "adaptabilitate, eficienta, mai putine functii de conducere, mai putina birocratie si coordonare cu BNR", mentionate de Victor Ponta, nu se regasesc neaparat in forma actuala a proiectului. Boardul conducerii institutiei este supradimensionat fata de alte tari cu piete mult mai mari: conducerea institutiei de supraveghere din Olanda numara 15 membri, iar cea din Polonia, doar sapte.

Blanculescu: 40% din personalul reunit ar trebui sa plece

Cat despre restul personalului, legea stipuleaza ca ASF preia numarul de posturi si personalul celor trei institutii, "cu mentinerea tuturor drepturilor avute la data preluarii, inclusiv cele salariale". Imposibil, potrivit analistului financiar Ionel Blanculescu, care considera ca pana la 40% din actualul personal al celor trei institutii este parazitar si va fi inlaturat dupa infiintarea noii institutii.

"Fiind o institutie noua isi va alege personalul. In cele trei comisii de supraveghere se gaseste multa clientela politica", a spus Blanculescu.

In prezent, cele trei comisii de supraveghere au 450 de angajati si au incheiat anul 2011 cu deficite cumulate de 26 milioane de lei, din cauza cheltuielilor mari cu personalul.

Analistul considera ca o astfel de miscare de unificare este binevenita datorita elementului de sinergie care va oferi putere sporita. Cu toate acestea, proiectul va ramane incomplet, atat timp cat nu va include si supravegherea bancara, aflata sub umbrela Bancii Nationale a Romaniei. Omisiune care ar trebui privita cu ochi buni, crede Blanculescu, in conditiile in care BNR si-a dovedit deja eficienta in supravegherea industriei bancare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 4375 ori