Agricultura ecologica din Romania iese in pierdere

Luni, 04 Iunie 2007, ora 14:06
1201 citiri

Producatorii declara ca agricultura ecologica nu mai este o afacere profitabila si multi se gandesc sa renunte la afacere in conditiile in care nu primesc niciun ajutor financiar de la stat, iar vremea nefavorabila din acest an le cauzeaza pierderi foarte mari.

Agricultura ecologica a devenit o afacere nerentabila in Romania si asta nu pentru ca nu exista piata de desfacere, ci pentru ca statul nu si-a aratat pana acum interesul fata de aceasta activitate pe care de altfel a tot dat-o ca exemplu ca fiind o oportunitate pentru cucerirea pietelor externe. Lipsa de sprijin financiar din partea statului la care se adauga in acest an si fenomenele meteo extreme sunt elementele care ii determina pe cat mai multi producatori sa se gandeasca renunte la afaceri.Unii au facut-o deja.

"De inregistrat, m-am inregistrat, dar mi-e teama ca trebuie sa renunt la productia ecologica, pentru ca risc sa-mi pierd furnizorii. In prezent, pentru fabrica de produse lactate avem 250 de furnizori de lapte, tarani din zona. Fiecare taran este obligat sa plateasca o taxa de certificare de 150 de lei pe an si nu primesc nicio subventie pentru aceasta. Cu timpul, taranii o sa renunte sa livreze lapte ecologic, pentru ca nu castiga nimic si noi o sa ne pierdem furnizorii", a declarat un producator de lactate ecologice, Roxana Serchiu.

Aceasta a precizat ca producatorii ecologici se confrunta atat cu problema costurilor de productie mai mari, cat si cu distribuirea produselor.

"Este o problema cu dusul mai departe fata de zona de productie, deoarece produsele noastre au termen de garantie mai mic, tocmai pentru ca sunt ecologice. Am incercat si in Bucuresti, dar e mai greu, ar trebui sa primim inapoi marfa nevanduta si nu ne permitem acest lucru. Mai mult, fiind ecologice, ar trebui sa fie mai scumpe, dar nu putem sa le vindem la un pret mai mare pentru ca nu le mai cumpara nimeni", a explicat Roxana Serchiu.

Problema raportului dintre costul de productie si pretul produsului nu este singulara pentru producatorii ecologici.

"Nu se castiga bine din agricultura ecologica, pentru ca noi cheltuim mai mult si vindem la fel cu cei care fac produse conventionale. Consumatorul este interesat mai mult de pret decat de calitatea produsului. Am incercat sa exportam, dar pana acum strainii ne-au oferit un pret mai mic decat merge piata la noi", a declarat, directorul Camilact SRL, Camelia Zetu.


Pe langa costurile mari de productie, producatorii ecologici s-au confruntat de la inceputul anului si cu vreme nefavorabila.

"In acest an, nu se pune problema de castig, pentru ca am pierdut tot. Ar fi trebuit sa obtin 30 de tone de mere ecologice, din cele doua hectare de livada pe care le am. La inceputul lunii mai, a fost inghet in zona noastra si s-a distrus toata recolta", a declarat, producatorul de mere ecologice, Luka Petru Francisc.

Acesta a precizat ca, in prezent pregateste dosarul pentru a primi despagubiri de la Ministerul Agriculturii.

"Am cheltuit 55 de milioane de lei vechi, sper sa obtin despagubiri. Acum trebuie sa pregatesc dosarul, ne cer situatii cu toate cheltuielile care se pot dovedi cu acte. Nu stiu daca primesc bani, mi-am facut asigurare doar pentru grindina, nu si pentru inghet", a mentioat Luka Petru Francisc.

Faptul ca produsele ecologice au piata de desfacere in Romania o demonstreaza importurile, care se dubleaza de la an la an. In 2007, piata produselor ecologice este estimata la 2,5 milioane euro, cu un milioan de euro mai mult decat in 2006.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)