Actele notariale se vor intocmi intr-un singur exemplar

Luni, 10 Iunie 2013, ora 18:30
2596 citiri
Actele notariale se vor intocmi intr-un singur exemplar

Actele autentice vor fi intocmite intr-un singur exemplar original, care se va pastra in arhiva notarului public, potrivit Regulamentului pentru punerea in aplicare a Legii nr. 36/1995, republicata, care urmeaza sa intre in vigoare, anunta Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR).

Astfel, Doar acest act si anexele sale urmeaza sa fie semnate de parti si dupa caz, de alte persoane prevazute de lege. In schimb partile vor primi cate un duplicat de pe actul original, fara plata unor taxe suplimentare; duplicatul va purta numai semnatura notarului si sigiliul biroului notarial si va avea aceeasi forta probanta si, dupa caz, executorie ca si originalul actului.

Aceasta noua regula a fost introdusa pentru a elimina posibilitatea falsificarii inscrisurilor notariale ce poarta semnaturile partilor. Pentru indeplinirea obligatiei de comunicare a actelor autentice notariale catre oficiile de cadastru si publicitate imobiliara, Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, politie, oficiile de stare civila, directiile de taxe si impozite etc., se vor folosi tot duplicate.

Toate duplicatele eliberate in ziua autentificarii actului sunt scutite de plata oricarui onorariu suplimentar, arata UNNPR intr-un comunicat de presa.

In actualul context legislativ copiile legalizate din arhiva vor semana, ca forma, cu duplicatul actului autentic existent in arhiva notarului public; dupa formula de duplicat se va aplica incheierea de legalizare a copiei. Orice notar poate intocmi copii legalizate de pe duplicatele emise de orice alt notar.

Ulterior datei la care s-a autentificat actul eliberarea unui duplicat va putea fi facuta numai de notarul public care detine arhiva in care se afla exemplarul original.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#intocmire acte notariale, #duplicat acte notariale, #costuri acte notariale, #legalizare acte notar , #Stiri Legislatie