Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

200 de euro pentru studenti pentru achizitionarea de calculatoare

200 de euro pentru studenti pentru achizitionarea de calculatoare

Printr-o subventie de 200 de euro oferita elevilor si studentilor nevoiasi, comerciantii de calculatoare pot vinde sigur cel putin 25.000 de unitati.Citeva zeci de mii de computere au desfacerea asigurata pe piata romaneasca datorita ajutorului de 200 de euro acordat de stat, prin lege, elevilor si studentilor saraci.

Desi guvernantii au estimat ca 25.000 de tineri vor dori sa beneficieze de ajutor, bugetul alocat fiind de cinci milioane de euro, oficiali ai Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei ne-au spus ca numarul cererilor este deja dublu, iar statul ar trebui sa aloce bani mai multi.

Legea privind acordarea unui sprijin financiar pentru stimularea achizitionarii de calculatoare (269/16 iunie 2004), pe linga faptul ca ii ajuta pe tineri, impulsioneaza si vinzarea de computere prin cele citeva sute de magazine de profil.

Numarul cumparatorilor, estimat la 25.000, ar duce la o crestere a vinzarilor cu 10a fata de anul trecut, apreciaza directorul Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipament pentru Tehnologia Comunicatiilor, Valentin Negoita.

A"Anul trecut s-au vindut cam 280.000 de unitati. In 2003, cifra de afaceri totala a firmelor care comercializeaza tehnica de calcul a fost de aproximativ 500 de milioane de euroA", spune Negoita.

A"Calculatoarele vor ajunge la tineri cel mai probabil la inceputul lunii octombrieA", sustin surse guvernamentale. Adica exact inainte de alegeri.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educatiei si Cercetarii, deocamdata au depus cereri 55.196 de elevi si 2.285 de studenti. Modul in care va fi acordat ajutorul va fi stabilit in normele care trebuie emise de minister in maximum doua luni, si care vor permite oricarei firme de profil sa aiba acces la aceasta afacere.

Elevii vor primi de la unitatea de invatamint un certificat, cu care pot merge la orice comerciant de calculatoare doresc, urmind ca firmele cu pricina sa-si recupereze banii de la Ministerul Finantelor.

A"Nu se indica un anume furnizor sau un anumit tip de tehnica de calcul, tocmai pentru ca fiecare sa aleaga ce firma doresteA", ne-a spus Cristina Popescu, director de comunicare la Ministerul Comunicatiilor.

In acest an, ajutorul pentru calculatoare nu a fost prins in buget, urmind ca banii sa fie acordati la rectificarea din toamna.

Cine beneficiaza de ajutor

Elevi sau studenti din invatamintul de stat sau particular acreditat, cu virsta mai mica de 26 de ani, ale caror familii au venituri brute lunare mai mici de 1,5 milioane de lei pe membru de familie. Statul acorda subventie doar pentru un calculator pe familie.

Solicitantii trebuie sa depuna cererea pina la 1 septembrie, la unitatile sau institutiile de invatamint unde sint inscrisi. Din 2005, cererile trebuie sa fie depuse pina la 31 martie.

Pina pe 1 octombrie, va fi publicata pe site-ul Ministerului Educatiei lista cu beneficiarii (din 2005, lista va aparea pe 1 mai).

Acordarea ajutoarelor se va face in ordinea crescatoare a venitului brut lunar pe membru de familie, in limita sumelor alocate de guvern.

Beneficiarul trebuie sa faca dovada achizitionarii calculatorului in 30 de zile de la primirea documentului; in caz contrar, pierde ajutorul.

Este interzisa instrainarea calculatoarelor inainte de expirarea perioadei de trei ani de la cumparare.

Sursa: Evenimentul Zilei

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1296 ori