Un senator PDL nu a votat o Lege puternica, pentru a nu "face coada" la ANI

Miercuri, 21 Iulie 2010, ora 00:30
1331 citiri
Un senator PDL nu a votat o Lege puternica, pentru a nu "face coada" la ANI

Presedintele ANI, Alexandru Macovei, sustine ca un senator dintr-un partid aflat la putere i-a explicat ca nu a votat in favoarea unei Legi ANI "puternice" pentru ca, peste doi ani, ar putea pierde alegerile si se va afla printre cei care vor "face coada" la ANI, informeaza Newsin.

"Dupa ce am vazut forma dezastruoasa a Legii am discutat cu un senator al puterii, nu pot sa ii dau numele pentru ca nu pot proba acest lucru. Si i-am spus: . Iar omul a fost foarte franc si mi-a spus. M-a tras deoparte si mi-a spus: ", a declarat Macovei marti, la Realitatea Tv.

Comisia Europeana a cerut Romaniei, in raportul pe justitie dat marti publicitatii, sa ia masuri imediate si sa corecteze noua Lege cu privire la ANI in concordanta cu angajamentele asumate in momentul aderarii.

Astfel, arata Comisia Europeana, Romania trebuie sa asigure o contributie "efectiva si continua" a ANI la prevenirea si sanctionarea coruptiei, prin posibilitatea de a emite decizii obligatorii referitoare la averile nejustificate, in baza carora sa poata fi luate sanctiuni cu forta de descurajare.

In plus, arata raportul, trebuie amendate si prevederile din actul normativ cu privire la Consiliul National de Integritate. Legea 144/2007 privind organizarea si functionarea ANI fost declarata neconstitutionala de CCR, in luna aprilie.

Ulterior, Parlamentul a adoptat o noua Lege, prin care ANI ramane doar cu prerogativele de a sesiza ANAF sau Parchetul, dupa caz, iar o serie de informatii care apareau pana acum in declaratiile de avere publice vor fi mentionate doar intr-un nou tip de declaratii, cu caracter confidential

In plus, ANI mai poate demara verificarea unui demnitar doar in termen de un an de la incheierea mandatului, nu in trei ani, ca pana in prezent. 

#senator, #lege, #ani, #macovei, #ce , #Senat