Senatorii obliga AVAS sa isi plateasca singur datoriile

Miercuri, 30 Martie 2011, ora 12:43
1496 citiri
Senatorii obliga AVAS sa isi plateasca singur datoriile

Senatul a adoptat miercuri un proiect de lege initiat de Guvern prin care bugetul AVAS nu va mai putea fi executat silit, in vederea acordarii despagubirilor, in special catre creditorii FNI, aceste despagubiri urmand a fi platite exclusiv din veniturile proprii ale institutiei, anunta NewsIn.

Legea prevede ca aceasta masura este una temporara, pana la data de 31 decembrie 2013, in conditiile in care AVAS acuza faptul ca activitatea institutiei este blocata din lipsa de fonduri.

"Conturile AVAS sunt blocate in integralitatea lor si nu pot fi efectuate niciun fel de plati ca urmare a propririlor instituite de executorii judecatoresti in temeiul unor titluri executorii", se arata in expunerea de motive a Guvernului, care precizeaza ca toti banii din bugetul AVAS sunt opriti de catre Trezoreria Statului.

Cea mai mare parte a obligatiilor de plata ale AVAS nu are legatura directa cu activitatea institutiei, ci reprezinta despagubiri acordate de instante creditorilor FNI, precum si despagubiri pentru imobilele restituite de societati comerciale privatizate catre fostii proprietari.

"Situatia de blocaj financiar prezentata pune in pericol functionarea AVAS, in conditiile in care nu vor fi asigurate resursele banesti pentru plata cheltuielilor" privind activitatile curente ale institutiei, se mai arata in expunerea de motive a actului Executivului.

In acest conditii, Guvernul propune executarea obligatiilor de plata ale AVAS din veniturile bugetului de venituri si cheltuieli aferent activitatii de privatizare si valorificare a activelor statului, restul bugetului de la stat sa fie utilizat pentru functionarea institutiei, care nu va mai putea fi executat silit prin hotarari ale instantei.

Opozitia acuza insa faptul ca acest buget de venituri proprii nu este suficient pentru acordarea despagubirilor, astfel incat proiectul de lege prevede de fapt amanarea si blocarea acordarii despagubirilior.

"Nu putem fi de acord cu ideea ca o institutie sa aiba doua bugete, unul pentru functionarea ei si unul pentru a plati despagubiri. (...) Nu putem limita dreptul creditorilor de a urmari oricare dintre bunurile aflate in patrimoniul debitorului", a spus senatorul PSD Toni Grebla.

Proiectul a fost aprobat cu 45 de voturi "pentru", 41 "impotriva" si trei abtineri.

Senatul este prima Camera sesizata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#senatori, #avas, #datorii, #despagubiri , #Senat