Senatorii juristi acorda conditii speciale pentru magistrati in Legea unitara a pensiilor

Miercuri, 14 Aprilie 2010, ora 09:16
1222 citiri
Senatorii juristi acorda conditii speciale pentru magistrati in Legea unitara a pensiilor

Comisia juridica a avizat, cu amendamente, proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii, judecatorii si magistratii beneficiind de conditii speciale si posibilitatea de a se pensiona cu maxim cinci ani inaintea celorlalte categorii profesionale. 

"Judecatorii si procurorii beneficiaza de niste conditii speciale. Ei sa beneficieze de conditii speciale, sa nu piarda la pensii prin actualul proiect al legii, intrucat Romania dintotdeauna, de cand s-a nascut sistemul juridic, asa cum a fost el creat, ei sa ramana nu in afara legii, ci sa ramana pe un statut privilegiat. Pana la urma, toate rufele murdare ale celorlalte trei puteri in acest stat sunt duse spre a fi spalate in Justitie. Justitia este cea care da echilibrul unei democratii, cea care reprezinta pilonul principal al fundamentului statului de drept", a declarat pentru MEDIAFAX vicepresedintele Comisiei juridice din Senat, Iulian Urban.

El a mai spus ca pentru a cere performanta de la cineva, trebuie sa-i oferi toate conditiile necesare.

"Ii satisfac pretentiile pe care le are, dar apoi urmaresc cu exigenta deosebita ca el sa returneze societatii performanta pe care i-o cer. In ultima vreme Justitia a demonstrat faptul ca, intr-adevar, este in stare sa echilibreze mecanismele care duc in derizoriu si in zona de coruptie societatea romaneasca", a adaugat Urban.

Potrivit amendamentelor aprobate, judecatorii si procurorii cu o vechime de cel putin 25 de ani se pot pensiona la cerere si pot beneficia, la implinirea varstei de 60 de ani, de pensie, in cuantum de 80% din baza de calcul reprezentata de indemnizatia de incadrare bruta lunara sau de salariul de baza brut lunar, dupa caz, si sporurile avute in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii.

De asemenea, judecatorii si procurorii pot fi pensionati anticipat, cu reducerea varstei de pensionare prevazute de proiectul legislatriv cu pana la cinci ani. Un alt amendament prevede eliminarea articolului 175 din proiect, referitor la recalcularea pensiilor prin determinarea punctajului mediu anual si a cuantumului fiecarei pensii deoarece sunt incalcate prevederile articolului 15, alineat 2, din Constitutie.

Legea a fost avizata cu patru voturi "pentru" si doua voturi "impotriva".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#justitie, # pensii, # recalculare , #Senat