Senat: Dreptul consumatorului la rezilierea contractului nu poate fi anulat de nicio clauza

Miercuri, 25 Noiembrie 2009, ora 13:41
1944 citiri
Senat: Dreptul consumatorului la rezilierea contractului nu poate fi anulat de nicio clauza

Senatorii au adoptat, miercuri, o initiativa legislativa in care se prevede ca dreptul consumatorului la denuntarea sau rezilierea contractului nu poate fi anulat sau restrans de nicio clauza contractuala sau intelegere intre parti, aceasta fiind considerata nula de drept. 

Ei au adoptat, cu amendamentele propuse de senatorul Florin Mircea Andrei, o propunere legislativa pentru modificarea Legii privind codul consumului, a Legii 296/2004 si a Legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori, care ii are ca initiatori pe senatorii PDL Iulian Badescu, Gheorghe Birlea, Gheorghe David, Sorin Fodoreanu, Toader Mocanu, Gabriel Mutu, Vasile Nistor, Orest Onofrei, Ion Ruset si Iulian Urban, relateaza Mediafax.

De asemenea, potrivit propunerii legislative, drepturile partilor referitoare la o justa despagubire nu vor fi afectate in cazul denuntarii unilaterale.

Senatorii au completat lista cuprinzand clauzele considerate ca fiind abuzive cu cele care restrang sau anuleaza dreptul consumatorului de a denunta sau rezilia unilateral contractul in cazurile in care comerciantul nu si-a indeplinit obligatiilor contractuale sau a impus consumatorului, prin contract, clauze referitoare la plata unei sume fixe in cazul denuntarii unilaterale.

Initiativa legislativa, care are caracter ordinar, urmeaza sa fie dezbatuta de Camera Deputatilor in calitate de Camera decizionala. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#senat, # consumator, # contract , #Senat