Penaliatile de intarziere, limitate la dublul sumei asupra careia sunt calculate

Miercuri, 26 Mai 2010, ora 13:27
1414 citiri
Penaliatile de intarziere, limitate la dublul sumei asupra careia sunt calculate

Senatorii au adoptat, miercuri, o initiativa legislativa care prevede ca, in cazul contractelor incheiate intre furnizorii de servicii si consumatori, totalul penalitatilor de intarziere percepute consumatorilor nu va putea depasi dublul sumei asupra careia sunt calculate, transmite Mediafax.

Plenul Senatului a adoptat, cu amendamente, o propunere legislativa pentru modificarea Ordonantei Guvernului 21 din 1992 privind protectia consumatorilor.

Initiatorii, mai multi parlamentari PDL, au argumentat in expunerea de motive ca exista consumatori obligati sa plateasca penalitatile la intarziere calculate in baza contractelor de furnizare de servicii, altele decat cele financiare, de exemplu servicii de telefonie, internet, cablu TV, penalitati al caror cuantum este "evident disproportionat" fata de suma de plata, respectiv contravaloarea serviciilor, situatii in care unii consumatori ajung sa fie executati silit imobiliar, riscand sa isi piarda locuintele.

Potrivit proiectului, limitarea penalitatilor de intarziere la dublul sumei asupra careia sunt calculate nu se va aplica furnizorilor de servicii financiare.

La propunerea Comisiei economice, care a intocmit raportul la initiativa legislativa, senatoriii au adoptat un amemendament care prevede ca incalcarea normelor care stabilesc cuantumul maxim al penalitatilor de intarziere se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 3.000 la 30.000 de lei.

Initiativa legislativa prevede totodata ca sunt interzise clauzele contractuale care dau dreptul furnizorului de servicii financiare sa denunte unilateral contractul pe motiv de risc reputational sau incalcare a confidentialitatii, fara ca acestea sa fie dovedite si constatate printr-o hotarare judecatoreasca irevocabila.

Aceasta propunere legislativa ii are ca initiatori pe senatorii PDL Viorel Badea, Ion Bara, Iulian Badescu, Gheorghe David, Radu F. Alexandru, Orest Onofrei, Sorina Placinta, Mihaela Popa, Ion Ruset, Florian Staicu si Iulian Urban si pe senatorul independent Tiberiu Prodan.

Senatul a dezbatut initiativa legislativa in calitate de prima Camera sesizata.

#penalitati, #suma, #dubla, #senatorii , #Senat