Iulian Urban, OUG 50/2010: dupa prima banca suspendata, celelalte isi vor baga mintile in cap

Duminica, 03 Octombrie 2010, ora 00:42
5324 citiri
Iulian Urban, OUG 50/2010: dupa prima banca suspendata, celelalte isi vor baga mintile in cap

"Daca cei de la ANPC vor sa li se aprobe bugetul pe 2011, vor trebui sa faca pasul in privinta bancilor care refuza sa respecte Ordonanta 50. Daca vor permite bancilor sa incalce in continuare legea si nu vor lua o sanctiune impotriva acestora, Parlamentul va sanctiona atitudinea prea moale a celor de la ANPC. Nu cred ca vor exista multe banci care vor avea activitatea suspendata pentru ca sunt sigur ca, dupa ce prima banca va avea activitatea suspendata, celelalte banci romanesti isi vor baga mintile in cap", a declarat senatorul PD-L, Iulian Urban, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. 

Ce se va intampla cu acei clienti care au actionat bancile in instanta? Vor fi penalizati la scoring-ul dat de banca?

Nu cred. Eu le urez clientilor sa castige procesele.

Probabil ca multi dintre ei vor obtine in instanta hotarari judecatoresti, insa cred ca, dupa prima hotarare judecatoreasca favorabila, se va ajunge la  negocieri mai serioase si mai intense cu clientii, dat fiind faptul ca bancile vor trebui sa-si faca provizioane pentru aceste sume de bani.

In acel moment, bancile se vor deschide cu adevarat pentru a rezolva problema clientilor respectivi.

La competitia care exista pe piata bancara in acest moment, nu-si va permite nicio banca sa-si penalizeze la scoring clientii.

Multe banci spun ca DAE trebuie sa ramana nemodificata. E corecta si legala o astfel de abordare din partea bancilor?

E corecta si legala atata timp cat clientii admit aceste lucruri fara sa reactioneze in vreun fel.

S-au format aceste comunitati care discuta, care schimba pareri, in care oamenii nu se mai simt singuri ci isi dau seama ca apartin unor grupuri care se confrunta cu acelasi gen de probleme.

Bancile nu prea dau doi bani pe aspectele astea de legalitate, insa cred ca vor fi fortate sa-si modifice comportamentul fata de atitudinea agresiva si organizata a clientilor.

Vom avea banci care vor avea suspendata activitatea de creditare in urmatoarea perioada din cauza acestei ordonante?

Daca cei de la ANPC vor sa li se aprobe bugetul pe 2011, vor trebui sa faca pasul in privinta bancilor care refuza sa respecte ordonanta 50.

Daca vor permite bancilor sa incalce in continuare legea si nu vor lua o sanctiune impotriva acestora, Parlamentul va sanctiona atitudinea prea moale a celor de la ANPC.

Au, in momentul de fata, instrumentele legale care sa le permita sa ia orice fel de decizie impotriva unei banci.

Nu cred ca vor exista multe banci care vor avea activitatea suspendata pentru ca sunt sigur ca, dupa ce prima banca va avea activitatea suspendata, celelalte banci romanesti isi vor baga mintile in cap.

Ce alte riscuri isi asuma bancile si cat de reale sunt acestea in cazul in care nu vor respecta prevederile ordonantei?

Nu pot sa spun ca isi asuma niste riscuri.

Depinde foarte mult de determinarea clientilor de a continua aceasta lupta.

Bancile, in Romania, considera ca institutiile statului sunt destul de slabe.

Sunt oameni de afaceri care spun “intariti-va statul”, de parca nu ar fi tara lor.

Practic nu exista o piata concurentiala din punct de vedere al serviciilor oferite clientilor.

Toti practica acelasi gen de servicii de dobanzi, astfel incat cheia este la nivelul ANPC, care trebuie sa actioneze cu fermitate si duritate.

Debitorii care nu au incheiat pana acum acte aditionale pentru ca nu au fost notificati le mai pot incheia si de acum incolo? In ce conditii?

Din punctul meu de vedere, cei care nu au incheiat actele aditionale, dar care vin cu o justificare si cu o argumentatie serioasa, vor putea suplini implinirea termenului, prin obtinerea unor hotarari judecatoresti prin care sa obtina termene de gratie sau dispozitia instantei care sa constate faptul ca ei pot in continuare sa semneze acel act aditional cu banca.

Motivul invocat ar fi faptul ca banca nu le pusese la dispozitie toate informatiile de care ei aveau nevoie pentru a analiza posibilitatea de a semna actul aditional.

Este mai bine pentru un client sa mearga la banca si sa negocieze singur noile conditii sau sa astepte ca ANPC sa oblige efectiv bancile sa modifice clauzele si comisioanele aberante?

Fiecare client trebuie sa lupte pentru dreptul pe care il are.

Traim intr-o tara in care, daca nu intelegi ca nu trebuie sa astepti nimic de la altul, nu esti conectat la realitatile cotidiene.

Fiecare trebuie sa se duca la banca, sa negocieze cu banca, sa lupte cu aceasta, sa incerce sa aiba cat mai multa corespondenta scrisa cu banca, care mai apoi sa se aprobe in justitie.

Bineinteles, in completarea eforturilor lor sa vina si eforturile ANPC, astfel incat situatia consumatorilor de servicii financiar-bancare sa se schimbe.

Clientii au fost lipsiti de putere in negocierea creditului pana acum.

Sper ca lucrurile sa se schimbe.

Nu pot sa uit ca Senatul a respins initial o initiativa legislativa care reglementa procesele colective.

In Romania, ideea de proces colectiv nu exista, iar acea lege ar fi schimbat lucrurile in bine.

Ea pleca de la modelul legii din Italia, acolo unde legea privind produsele colective a fost generata  de nemultumirea clientilor bancii Unicredit care s-au unit impotriva acesteia si au pornit o actiune la care au participat aproximativ 30.000 italieni.

Bancile isi vor modifica atitudinea numai daca presiunea din zona societatii civile, formate din grupurile reunite de clienti ai unei banci, va creste.

Aceasta este modalitatea prin care putem vedea o schimbare in comportamentul bancii.

Altfel, daca nu este presata de nimeni, nu-si va schimba comportamentul care este orientat spre profit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#2010, #50, #anpc, #banci, #clienti, #iulian, #oug, #urban , #Senat