Bush, sfidat de Senatul american

Vineri, 15 Septembrie 2006, ora 10:43
1147 citiri

Comisia de aparare din Senatul american l-a infruntat deschis pe presedintele George W. Bush, joi, adoptand un proiect de lege privitor la tratamentele in cazul presupusilor teroristi ce difera de cel prezentat de Casa Alba saptamana trecuta, relateaza AFP.Comisia a adoptat un proiect de lege menit sa protejeze mai bine drepturile apararii. El a fost adoptat de senatorii opozitiei democrate precum si de cei patru membri mai moderati ai majoritatii.

Majoritatea membrilor republicani ai comisiei au votat impotriva, in special pentru ca sunt de parere ca textul nu apara suficient agentii CIA de eventuale urmariri penale pentru crime de razboi ce ar putea interveni in urma metodelor lor "alternative" de interogare.

Votul a intervenit la doar cateva ore dupa ce Bush si-a exprimat fermitatea pe aceasta tema. "Voi opune rezistenta oricarui text de lege care nu va permite programului de interogari secrete ale CIA sa continue cu claritatea legala necesara", a subliniat el.

Aceste cuvinte "raman valabile" dupa votul comisiei, a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Tony Snow.

Dezbaterile au vizat stabileasca daca este sau nu necesara "clarificarea" articolului 3 al Conventiei de la Geneva, asa cum cere Casa Alba pentru a-si proteja mai bine agentii.

In opinia presedintiei americane, termenii acestui articol, care condamna practicile umilitoare si degradante asupra prizonierilor, sunt "vagi". "Daca nu definim in legislatia americana ce pot face cei care efectueaza interogatorii ar trebui sa fim la dispozitia unei instante juridice internationale, sa fim la mana avizelor fluctuante si uneori contradictorii ale procurorilor, judecatorilor si tribunalelor straine", a declarat Snow.

Aceasta interpretare este ferm combatuta de senatorul John McCain, care duce o adevarata lupta impotriva torturii. El beneficiaza de sustinerea fostului secretar de stat Colin Powell. "Lumea incepe sa puna la indoiala valorile noastre morale in lupta impotriva terorismului. Redefinirea articolului 3 ar alimenta aceste indoieli", potrivit unei scrisori a lui Powell.

Dezbaterile vor continua in sedinta plenara in Senat, saptamana viitoare.

Casa Alba a cerut Congresului sa legifereze rapid, daca este posibil inainte de suspendarea lucrarilor parlamentare la sfarsitul lunii, din cauza alegerilor, cererea urmarind acoperirea vidului juridic creat de o decizie a Curtii Supreme din iunie. Curtea Suprema a estimat ca administratia Bush si-a depasit prerogativele infiintand, fara consultarea Congresului, tribunale exceptionale pentru judecarea prizonierilor de la Guantanamo. Administratia incearca sa obtina validarea procedurilor sale gratie unui proiect de lege pe care l-a prezentat Congresului saptamana trecuta.

Comisia de aparare din Camera Reprezentantilor s-a aratat mai concilianta decat cea din Senat. Ea a aprobat miercuri propunerile administratiei, cu 52 de voturi pentru si opt impotriva.

NewsIn