Sarbu: Va fi adoptat Codul de Bune Practici semnat cu partenerii,nu variantele propuse in Parlament

Marti, 11 August 2009, ora 14:57
1740 citiri
Sarbu: Va fi adoptat Codul de Bune Practici semnat cu partenerii,nu variantele propuse in Parlament

Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Ilie Sarbu, a declarat marti ca, desi in acest moment exista trei variante ale Codului de Bune Practici privind produsele alimentare, va fi adoptat cel convenit cu organizatiile profesionale, relateaza NewsIn.

Potrivit lui Sarbu, Codurile de Bune Practici initiate de grupurile politice PNL si PSD vor fi respinse de Guvern.

"Sunt trei coduri pentru ca unul a fost initiat de liberali, unul de colegii de la PSD si unul a fost initiat de Guvern.

Va ramane cel initiat de Guvern si convenit cu partenerii sociali. La restul, cand ni se va solicita un punct de vedere la Guvern o sa dam aviz negativ.

Acestea doua nu vor avea cum sa se aprobe fara punctul de vedere al Guvernului. Avand noi legea noastra, e firesc ca nu putem sa dam aprobare altor legi", a explicat Ilie Sarbu.

Intrebat de ce s-a ajuns in situatia de a avea trei Coduri de Bune Practici, Ilie Sarbu a explicat ca este o chestiune de ambitie din partea celor din Parlament.

"In conditiile in care colegii nostri nu ar fi avut ambitii politice si administrativo-economice l-ar fi retras, dar l-au lasat sa treaca.

Nu-i putem noi opri, Parlamentul e suveran. Ele vor veni toate la Guvern si de acum va spun ca vor primi negativ", a adaugat Sarbu.

Ministerul Agriculturi, patronatele si sindicatele din industria alimentara au definitivat, in lipsa retailerilor, proiectul ordonantei privind Codul de Bune Practici in luna februarie 2009.

Reprezentantii ministerului declarau la acea data ca, prin acest proiect va fi un pret de achizitie stabilit, de la care vor pleca celelalte adaosuri, iar efectul acestei legi se va vedea in scaderea preturilor cu pana la 30%.

De asemenea, Codul reduce termenul de plata al comerciantilor catre producatori la 20 si 40 de zile.

Reprezentantii organizatiilor profesionale din agricultura si industria alimentata anuntau in luna aprilie ca nu au semnat Codul de Bune Practici in domeniul alimentar in forma in care acesta a fost aprobat de Guvern, iar modificarile aduse de Executiv anuleaza efectele pozitive pe care le-ar fi avut.

Potrivit proiectului Codului de Bune Practici, exista cinci capitole care stabilesc anumite conditii in relatia producator-retailer, respectiv negocierile comerciale, preturile si conditiile de plata, promotii, compensari si litigii.

Astfel, semnatarii Codului convin asupra existentei unui contract cadru, care va respecta legislatia in vigoare si clauzele din Cod. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#producatori, # preturi, # legislatie, # proiect , #Parlament