Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania sustine tinta de 10% pentru utilizarea biocombustibililor, propusa de Comisia Europeana

Romania sustine tinta de 10% pentru utilizarea biocombustibililor, propusa de Comisia Europeana

Romania sustine tinta de 10 la suta in ceea ce priveste utilizarea biocombustibililor, propusa de Comisia Europeana si sustinuta de majoritatea statelor membre, subliniind, in acelasi timp, necesitatea elaborarii de standarde europene pentru amestecuri de biocarburanti cu carburanti conventionali, informeaza un comunicat al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA).

Ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu, conduce delegatia Romaniei la intalnirea Consiliului de Mediu al Uniunii Europene, care se desfasoara, marti, 20 februarie, la Bruxelles, in prezenta ministrilor Mediului din Statele Membre. Aceasta este primul Consiliu de Mediu la care Romania participa in calitate de membru deplin.

Potrivit sursei citate, tintele privind obligativitatea utilizarii biocombustibililor trebuie sa fie corelate cu strategiile de dezvoltare rurala.

Referitor la energiile regenerabile, Romania va recunoaste importanta tintei de 20 la suta pentru energiile regenerabile, la nivel european, pana in 2020. De asemenea, Romania va sustine obiectivul general al UE de reducere cu 30 la suta a emisiilor de gaze cu efect de sera de catre tarile dezvoltate, pana in anul 2020, si angajamentul intern de reducere cu 20 la suta (fata de anul de referinta prevazut de Protocolul de la Kyoto).

Pe 15 februarie, cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au anuntat ca au ajuns la un acord prin care se solicita ca biocarburantii sa reprezinte cel putin 10 la suta din carburantii consumati de autovehicule, pana in anul 2020, cu anumite conditii, informeaza AFP. De asemenea, a fost aprobat si obiectivul referitor la energia regenerabila, care va trebui sa sa se ridice la 20 de procente din consumul global al UE, de la sapte la suta la cat se situeaza in prezent.

Potrivit MMGA, Pe agenda evenimentului care se va desfasura marti la Bruxelles se afla dezbateri privind schimbarile climatice - (obiectivele UE pentru viitoarea evolutie a regimului climatic international post 2012), Strategia Tematica privind Utilizarea Durabila a Pesticidelor, organismele modificate genetic, dar si Strategia Tematica privind Protectia Solului si propunerea de Directiva a Parlamentului European si a Consiliului, prin care sa se stabileasca un cadru pentru protectia solului si amendarea Directivei 2004/35/CE.

La sedinta se va dezbate si propunerea de Directiva a Parlamentului European si a Consiliului, care amendeaza Directiva 2003/87/CE pentru includerea aviatiei in schema de comercializare a emisiilor de gaze cu efect de sera, dar si rezultatele evaluarii Strategiei Comunitare de reducere a emisiilor de CO2 provenite de la masini.

Delegatia romana va avea interventii in ceea ce priveste obiectivele UE pentru viitoarea evolutie a regimului climatic international, post 2012, si contributia pentru Consiliul European de Primavara.

MMGA va formula, in scris, raspunsuri la intrebarile referitoare la propunerea de Directiva a Parlamentului European si a Consiliului care amendeaza Directiva 2003/87/CE pentru includerea aviatiei in schema de comercializare a emisiilor de gaze cu efect de sera, precum si in ceea ce priveste protectia solului - Strategia Tematica privind Protectia Solului si propunerea de Directiva a Parlamentului European si a Consiliului, prin care sa se stabileasca un cadru pentru protectia solului si amendarea Directivei 2004/35/CE.

In ceea ce priveste schimbarile climatice, delegatia condusa de ministrul Sulfina Barbu va sustine eliminarea din Concluziile Consiliului de primavara a prevederilor referitoare la criteriile de distributie intre statele membre UE a angajamentului viitor al Uniunii Europene privind reducerea de emisii de gaze cu efect de sera ('burden sharing agreement').

Consiliul de Mediu este principalul organism de decizie al Uniunii Europene si are rolul de a supraveghea dezvoltarea durabila armonioasa si echilibrata a activitatilor economice si sociale cu respectarea legislatiei si standardelor pentru protectia mediului. Pentru a asigura acest lucru, se are in vedere pastrarea calitatii factorilor de mediu, sanatatii umane, utilizarea rationala a resurselor naturale si promovarea la nivel international a masurilor de solutionare a problemelor din domeniul mediului.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1140 ori