Iliescu: Caderea Guvernului nu rezolva problema

Luni, 07 Iunie 2010, ora 12:49
1320 citiri
Iliescu: Caderea Guvernului nu rezolva problema

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a afirmat luni, inaintea sedintei BPN, ca o demitere a Guvernului prin motiunea de cenzura nu ar rezolva problema grava a tarii, dar acesta "trebuie sa raspunda in fata tarii", precizeaza Mediafax.

Intrebat daca, in actualul context, caderea Guvernului ar rezolva problema crizei, Iliescu a raspuns: "Nu rezolva. Nimic nu rezolva problema, dar un guvern care manifesta atata lipsa de responsabilitate, atata lipsa de sensibilitate fata de problemele cetatenilor si care ignora consultarea cu toti cei interesati si cu cei care mai gandesc in aceasta tara trebuie sa raspunda in fata tarii".

El a adaugat ca motiunea de cenzura constituie "mecanismul democratic si parlamentar" prin care opozitia poate "sa cheme la raspundere" un guvern care nu isi face datoria.

"Acesta este mecanismul democratic al vietii parlamentare. Opozitia sa tina permanent in priza guvernul, sa il tina sub presiunea criticii publice, criticii sociale. Iar guvernul este sau nu receptiv. Daca este receptiv, cauta sa foloseasca toate ideile bune. Daca nu, trebuie sa raspunda", a afirmat Iliescu.

Intrebat daca sunt sanse ca una dintre motiunile de cenzura sa fie adoptata de Parlament, presedintele de onoare al PSD a raspuns: "Indiferent. Este o datorie civica aceasta motiune. Eu cred ca parlamentarii cu responsabilitate trebuie sa se gandeasca, pentru ca sunt masuri care afecteaza soarta cetatenilor si nu este adevarat ca sunt singurele masuri posibile".

Iliescu a apreciat ca Guvernul va reusi sa isi impuna masurile de austeritate, el afirmand ca "grupul acesta al fugarilor (parlamentari - n.r.) sunt ademeniti cu diverse lucruri ca sa formeze o majoritate pentru sustinerea Guvernului".

El a anticipat ca reducerile de salarii si pensii propuse de Executiv nu vor suficiente si ca in toamna ar putea interveni "suplimente", adica alte taieri sau majorari de taxe si impozite.

"Situatia nu este simpla, in general, dar masurile sunt luate sub impulsul momentului. (...) Situatia nu e usoara nici pentru noi, nici pentru altii din Europa. Poate si altii se gandesc la diverse masuri, dar nu afecteaza in primul rand salariatii si pensionarii. La noi s-a mers cu aceasta masura, cea mai anti-populara. La aceasta chestiune trebuie sa reflecteze toti cu raspundere", a mai afirmat Iliescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#austeritate, #cadere, #guvern, #iliescu, #masuri, #motiune , #Parlament