Demnitarii care confunda afacerile cu politica au picat testul de integritate

Joi, 15 August 2013, ora 08:01
2068 citiri
Demnitarii care confunda afacerile cu politica au picat testul de integritate

Sute de demnitari romani au migrat din mediul privat in slujba statului, insa nu toti au reusit sa se dezbrace de haina oportunismului si au crezut ca pot conduce companii in timp ce decid politici publice. Unii dintre ei insa au fost infieratati cu semnul "lipsa de integritate" prin decizii definitive si cativa ar putea ajunge chiar in spatele gratiilor.

Numarul parlamentarilor si al altor demnitari care calca stramb creste constant in statisticile Agentiei Nationale de Integritate (ANI). La finalul lunii iunie, institutia avea in portofoliu 249 incompatibilitati ramase definitive (prin necontestarea raportului de evaluare sau prin decizii irevocabile ale instantelor). Este vorba despre noua demnitari din cadrul autoritatilor centrale: cinci deputati, un senator, fostul presedinte al Consiliului Concurentei Gheorghe Oprescu, fostul presedinte ANRE Gergely Olosz si un subprefect.

De asemenea, 24 de conflicte de interese administrative au ramas definitive (prin necontestarea raportului de evaluare sau prin decizii irevocabile ale instantelor). Vorbim despre doi demnitari din cadrul autoritatilor centrale: un deputat si un secretar general.

ANI mai consemneaza sapte cazuri: posibila savarsire a infractiunilor de fals in declaratii in cazul unei persoane, infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie tot in cazul unei persoane, conflict de interese penal pentru trei persoane, infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comisiei Europene in cazul unei persoane, respectiv la cele de abuz in serviciu impotriva intereselor persoanelor tot o persoana. In aceste cazuri au fost intocmite rechizitorii - ca urmare a indiciilor sesizate de catre Agentia Nationala de Integritate privind savarsirea unor fapte penale: doi demnitari din cadrul autoritatilor centrale, un senator si un deputat.

Si patroni, si parlamentari

In lunile iulie si august, ANI a mai constatat incompatibilitatea pentru inca patru parlamentari: doi deputati, un senator si un fost senator.

Marian Valeriu a continuat sa administreze firma Nord Vest Press pana in primavara lui 2011, desi este senator PSD de Satu Mare, in Parlamentul Romaniei incepand din anul 2008. Mai mult, el a fost si administratorul Bonda Impex pana in luna iulie a acestui an.

"Calitatea de senator este incompatibila cu functia de administrator la societatile comerciale" si ale art. 16, alin. (2), lit. a) din Legea nr. 96/2006, potrivit carora "Calitatea de senator este, de asemenea, incompatibila cu: functia de administrator la societatile reglementate de Legea societatilor nr. 31/1990", precizeaza insa inspectorii ANI.

Senatorul nici macar nu a mentionat indeclaratiile de avere, functiile pe care le detine in mediul privat, motiv pentru care ANI a sesizat si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Nici deputatul PSD de Neamt Liviu Harbuz, care a intrat in parlament in aceasta legislatura nu a renuntat la PFA-ul pe care il detine, "Harbuz Liviu persoana fizica autorizata".

De asemenea, deputatul PSD de Vaslui Toader Dima a continuat sa administreze compania Ecoplant pana in primavara acestui an, desi ar fi trebuit sa renunte la functie in 30 de zile de la preluarea mandatului de parlamentar, la finalul anului 2012.

Un alt caz recent este cel al fostului senator PDL de Brasov Marian Iulian Rasaliu, care a blocat un post in cadrul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, in perioada mandatului sau.

In 2010, pe cand era si senator (2008-2012), Rasaliu a castigat prin concurs functia de sef al Serviciului Economic Recuperare Debite, din cadrul APIA, iar a doua zi s-a suspendat din functia abia obtinuta pe durata exercitarii mandatului de senator.

Totusi, la data participarii la concurs, respectiv la data ocuparii functiei publice de sef serviciu, acesta detinea deja o functie publica - Senator in Parlamentul Romaniei, arata inspectorii ANI.

Demnitarii vor fi decazuti din dreptul de a mai exercita o functie sau demnitate publica pe o perioada de trei ani si dupa caz, vor raspunde in fata legii.

#parlamentari incompatbili, #demnitari incompatibili, #afaceri demnitari , #Parlament