Deductibilitatea pe pilonul III ar putea depasi 400 de euro dupa votul Parlamentului

Joi, 09 Octombrie 2008, ora 11:42
1452 citiri
Deductibilitatea pe pilonul III ar putea depasi 400 de euro dupa votul Parlamentului

Pragul de deductibiliatate la fondurile de pensii facultative (pilonul III) ar putea fi revizuit in sus, de la nivelul de 400 de euro/angajat pe an aprobat miercuri de Guvern, dupa ce va ajunge la votul Parlamentului, a declarat presedintele CSSPP, Mircea Oancea. "Este posibil ca pragul de deductibilitate sa fie revizuita in sus", a mentionat Oancea, care a adaugat ca aceasta masura a fost aprobata printr-o Ordonanta de Urgenta, care urmeaza sa fie trimisa in Parlament pentru a fi votata, motiv pentru care este foarte probabil sa fie mai mare de 400 euro in forma finala.


In iunie, arbitrul pensiilor private (CSSPP) inaintase Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) o adresa prin care solicita majorarea deductibilitatii fiscale la pensiile private facultative, pana la cel mult 3.500 lei pe an atat pentru angajat, cat si pentru angajator.


Insa Guvernul a decis, miercuri, dublarea pragului de deductibilitate pentru pensiile private facultative, de la 200 euro la 400 euro/an, atat pentru angajat, cat si pentru angajator, desi Finantele propusesera, in proiectul de modificare a Codului Fiscal, un prag de deductibilitate de doar 250 euro.


"M-a surprins placut aceasta majorare, pentru ca stiam de propunerea initiala de 250 euro pe an, atat pentru angajat cat si pentru angajator", a mentionat Oancea, care a adaugat ca este o masura foarte buna "in contextul economic actualul, cand trebuie stimulata economisirea si nu consumul".


In prezent, nivelul de deductibilitate pentru pensiile facultative are un plafon fix, anual, de 200 de euro in fiecare caz - atat pentru angajat, cat si pentru angajator.


"Era bine si daca se aproba nivelul de 250 euro/angajat pe an, in conditiile in care s-a obtinut o modificare a bazei legale de aplicare a deducerilor", a mai spus Oancea, pentru NewsIn.


El a precizat ca deductibilitatea va fi totala pe pilonul III, in conditiile in care contributiile vor fi excluse si de la plata contributiilor sociale, nu numai de la impozitul pe venit de 16% pentru angajati  - sau pe profit pentru angajatori.


Oancea a mai spus ca aceasta masura largeste baza de aplicare, in sensul ca aceste deduceri vor putea fi aplicate si de institutiile publice care nu au ca tinta profitabilitatea sau de firmele cu pierderi.


Piata pensiilor facultative si-ar putea tripla activele pana la sfarsitul lui 2009


"Estimam o valoare a activelor de 200 milioane lei la sfarsitul anului viitor pe piata pensiilor facultative, care ar reprezenta o marja critica de active care pot fi investite in toate instrumentele disponibile pe piata", a precizat presedintele CSSPP.


Valoarea activelor nete ale celor noua fonduri de pensii facultative (pilonul III) care isi desfasoara activitatea a ajuns la 59,59 milioane lei (15,96 milioane euro), potrivit datelor publicate miercuri de arbitrul pensiilor private.


"In conditiile actuale, estimam ca piata pensiilor facultative va avea peste 400.000 de participanti la sfarsitul anului viitor", a mai spus Oancea.


El a adaugat ca, astfel, fondurile vor avea posibilitatea diversificarii portofoliului fata de situatia actuala, cand volumul activelor este prea mic.


Presedintele CSSPP a mai spus ca angajatorii scutesc 30% din cheltuieli daca ofera pensii facultative in loc de majorari salariale.


 "Pentru fiecare leu oferit in plus la salarii, angajatorii platesc contributii de 30 bani", a explicat Oancea, care a adaugat ca este mai putin costisitor pentru angajatori sa ofera astfel de facilitati.


Executivul a aprobat, miercuri, majorarea pragului de deductibilitate la pensiile private facultative (pilonul III) pana la 400 de euro/angajat din 2009, de la 200 euro in prezent, iar nivelul pentru asigurarile voluntare de sanatate a fost stabilit la 250 euro/angajator.


Pragul de deductibilitate pentru pensiile private facultative propus initial de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) era de 250 de euro/angajat.