Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Daniel Morar, Mona Pivniceru si Valer Dorneanu, noii judecatori la Curtea Constitutionala

Daniel Morar, Mona Pivniceru si Valer Dorneanu, noii judecatori la Curtea Constitutionala


Daniel Morar, Mona Pivniceru si Valer Dorneanu au depus luni, la Palatul Cotroceni, juramantul de investitura in functiile de judecatori ai Curtii Constitutionale, in fata sefului statului, Traian Basescu, si a presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Crin Antonescu si Valeriu Zgonea.

La ceremonie au luat parte si ceilalti membri ai CCR si consilieri prezidentiali si de stat.

Daniel Morar a fost numit judecator CCR de presedintele Romaniei, Mona Pivniceru, din partea Senatului, si Valer Dorneanu a fost desemnat de Camera Deputatilor.

Acestia ii vor inlocui pe Acsinte Gaspar, Ion Predescu, Aspazia Cojocaru, carora le-a expirat oficial mandatul in data de 8 iunie.

In anul 2016 va expira mandatul actualului presedinte al CCR, Augustin Zegrean, numit judecator la Curte de presedintele Romaniei in 2007, al lui Valentin-Zoltan Puskas, numit de Senat (2007) si al lui Tudorel Toader, numit de Camera Deputatilor (2007), iar in 2019 al lui Petre Lazaroiu, numit de presedinte (2010), al Iuliei Motoc, numita de Senat (2010) si al lui Mircea Stefan Minea, desemnat de Camera Deputatilor (2010).

Potrivit Constitutiei, CCR se innoieste cu o treime din judecatorii ei din 3 in 3 ani.

CCR se compune din noua judecatori, numiti pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau innoit: trei sunt numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de presedintele Romaniei. Judecatorii de la Curtea Constitutionala sunt
independenti in exercitarea mandatului lor si inamovibili pe durata acestuia.

Ei trebuie sa aiba pregatire juridica superioara, inalta competenta profesionala si o vechime de cel putin 18 ani in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior.

Innoirea Curtii cu o treime din numarul judecatorilor are loc din trei in trei ani, potrivit art. 142 alin.(5) din Constitutie si art.5 alin.(3) din legea organica a CCR.

Potrivit articolului 7 din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea CCR, Curtea are un presedinte ales prin vot secret, pentru o perioada de 3 ani, cu majoritatea voturilor judecatorilor, in termen de 5 zile de la innoirea Curtii.

Mandatul presedintelui poate fi reinnoit.

Pentru alegerea presedintelui, fiecare grupa de judecatori numiti de Camera Deputatilor, de Senat si de presedintele Romaniei poate propune o singura candidatura.

Daca la primul tur de scrutin niciun candidat nu intruneste majoritatea voturilor, se organizeaza al doilea tur de scrutin intre primii doi clasati sau trasi la sorti, daca toti candidatii obtin acelasi numar de voturi. Operatiunile de alegere a presedintelui sunt conduse de judecatorul cel mai in varsta.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1859 ori