CE ne sanctioneaza pentru ca Tariceanu si-a bagat nasul in reglementarea telecomunicatiilor

Joi, 29 Ianuarie 2009, ora 14:04
1510 citiri
CE ne sanctioneaza pentru ca Tariceanu si-a bagat nasul in reglementarea telecomunicatiilor

Comisia Europeana a declansat astazi procedura de incalcare a Tratatului de aderare (infringement) in cazul Romaniei pentru "incalcarea grava" a independentei autoritatii de reglementare in domeniul telecomunicatiilor, dupa ce, in 2008, fostul guvern Tariceanu a concediat seful ANRCTI si a restructurat-o fara motiv.

Decizia nu este o supriza. Comisarul european pentru telecomunicatii Viviane Reding i-a telefonat ieri dimineata noului ministru roman al comunicatiilor Gabriel Sandu, instiintandu-l despre decizia de a demara procedurile de incalcare a Tratatului UE.

Procedura de incalcare a Tratatului UE (infringement) de catre Romania este demarata din cauza imixtiunii in 2008 in independenta autoritatii de reglementare a telecomunicatiilor.
Reding i-a dat asigurari ministrului Sandu ca masura nu este indreptata impotriva noului guvern, ci este o urmare a actiunilor fostului guvern Tariceanu, care a incalcat independenta autoritatii de reglementare a telecomunicatiilor, concediindu-l pe seful acesteia si restructurand-o nemotivat.


"Comisia este insa gardianul tratatelor si nu poate tine cont de schimbari de guvern, trecand cu vederea inalcari ale legislatiei UE", au declarat ieri pentru NewsIn surse din CE.
Procedura de infringement are trei stadii, abia dupa ignorarea repetata a recomandarilor si solicitarilor CE cazul fiind inaintat Curtii Europene de Justitie.
In timpul guvernarii Tariceanu, Romania a primit deja doua scrisori de avertizare din partea comisarului Viviane Reding, dupa ce seful fostei Autoritati Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), Dan Georgescu, a fost demis, iar autoritatea a fost restructurata prin ordonanta de urgenta.


Ministrul Gabriel Sandu i-ar fi trimis deja Comisiei doua scrisori, din care una  adresata comisarului Reding, in care raspundea solicitarilor din 13 noiembrie 2008 privind desfiintarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) si demiterea presedintelui de atunci, Dan Georgescu.

"Ministrul a raspuns ca OUG nr. 106/2008, Ordonanta de urgenta privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Comunicatii, se afla in discutii la comisiile din Senat, iar in privinta domnului Dan Georgescu, instanta a decis repunerea sa in functie, dar Guvernul a inaintat recurs. Pana la o decizie finala a justitiei va ramane in functie domnul Nistoran", a declarat pentru NewsIn purtatorul de cuvant al MCSI.


Comisia Economica a Senatului a elaborat marti un raport de respingere a Ordonantelor de Urgenta ale Guvernului (Tariceanu) prin care s-a infiintat si s-a reglementat Autoritatea Nationala pentru Comunicatii. Secretarul Comisiei Economice, senatorul PSD Serban Mihailescu, a precizat ca cele doua ordonante de urgenta, cea pentru infiintarea Autoritatii Nationale pentru Comunicatii si cea care o modifica si o completeaza, date de Guvernul Tariceanu in a doua parte a anului trecut, au primit raport de respingere.

Astfel, Comisia recomanda plenului, practic, desfiintarea ANC. Mihailescu a argumentat ca nu era fireasca trecerea ANC in subordinea primului-ministru, ci ar fi trebuit pastrat controlul parlamentar si a mentionat ca Guvernul va trebui sa reglementeze aceasta zona in situatia in care atat Senatul, cat si Camera Deputatilor, care este decizionala, vor respinge ordonantele Guvernului Tariceanu.
Intr-un discurs rostit la Venetia anul trecut in luna octombrie, Reding dadea Romania drept exemplu negativ in domeniul telecomunicatiilor, din cauza "legislatiei slabe si inconsistente".
"Operatorii vor ezita sa investeasca in promitatoarea piata romaneasca daca seful autoritatii nationale de reglementare a telecomunicatiilor poate fi dat afara de doua ori in trei ani, dupa care de fiecare data autoritatea este complet reorganizata prin ordonanta de urgenta!" a spus comisarul.


Dan Georgescu a declarat in octombrie pentru NewsIn ca este mirat de rapiditatea cu care Guvernul a hotarat desfiintarea ANRCTI. El a spus ca nu intelege cum actul normativ a obtinut toate avizele necesare.
Georgescu a fost demis in luna august 2008 de catre premierul Tariceanu, iar pe 18 septembrie 2008, la o zi dupa ce Georgescu a castigat in instanta contestarea deciziei, Guvernul a hotarat prin ordonanta de urgenta infiintarea unei alte autoritati, ANC, si desfiintarea ANRCTI.


Potrivit textului Ordonantei de Urgenta, Autoritatea a fost restructurata "avand in vedere prejudiciile importante aduse interesului public prin perpetuarea si amplificarea blocajelor in activitatea economica ce se desfasoara pe internet, prin nivelul foarte ridicat al infractionalitatii informatice si proliferarea mesajelor comerciale nesolicitate (de tip SPAM), ceea ce conduce la prejudicierea intereselor economice ale consumatorilor si operatorilor economici din Romania si din strainatate, precum si la afectarea imaginii externe a Romaniei".
ANRCTI a fost infiintata in decembrie 2006, prin reorganizarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), reglementatorul pietelor de comunicatii electronice si servicii postale, care si-a extins astfel atributiile si in domeniul tehnologiei informatiei.


In luna aprilie 2007, ANRCTI a preluat si atributiile Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) in ceea ce priveste managementul spectrului de frecvente radio si supravegherea pietei echipamentelor radio si a echipamentelor terminale de comunicatii.

 

Sursa: Bloombiz

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#autoritate, #ce, #guvern, #infringement, #parlament, #reglementare, #sanctiune, #telecomunicatii, #tratat , #Parlament