CE a adoptat o propunere de regulament privind vanzarea in lipsa

Miercuri, 15 Septembrie 2010, ora 18:41
1409 citiri
CE a adoptat o propunere de regulament privind vanzarea in lipsa

Comisia Europeana informeaza ca a adoptat miercuri o propunere de regulament privind vanzarea in lipsa si anumite aspecte ale swapurilor pe credit de risc, care are ca obiective crearea unui cadru armonizat pentru actiuni coordonate la nivel european, cre?terea transparentei si reducerea riscurilor, relateaza NewsIn.

Propunerea urmeaza sa fie prezentata Parlamentului European si Consiliului pentru negociere si adoptare.

Odata adoptat, regulamentul urmeaza sa se aplice incepand din data de 1 iulie 2012.

Potrivit CE, in noul cadru, organismele de reglementare, atat nationale, cat si europene, vor avea atributii clare pentru a actiona la nevoie, impiedicand astfel fragmentarea pietei si garantand buna functionare a pietei interne.

"In contexte normale, vanzarea in lipsa favorizeaza lichiditatea pietei si contribuie la fixarea eficienta a preturilor.

Insa, in cadrul pietelor aflate in dificultate, vanzarea in lipsa poate amplifica scaderea preturilor, ceea ce duce la piete dezordonate si riscuri sistemice.

Propunerea de azi (miercuri, n.r.) va creste transparenta pentru organismele de reglementare si piete si va facilita efortul organismelor de reglementare de a detecta riscurile de pe pietele datoriilor suverane.

Organismele de reglementare vor obtine, de asemenea, atributii clare de restrictionare sau de interzicere a vanzarilor in lipsa in situatii exceptionale, pe care le vor exercita in coordonare cu autoritatea europeana pentru valori mobiliare si piete", a declarat comisarul pentru piata interna si servicii, Michel Barnier.

Vanzarea in lipsa reprezinta vanzarea unui titlu de valoare pe care vanzatorul nu il detine, cu intentia de a-l cumpara la o data ulterioara pentru livrare.

Vanzarea in lipsa fara prevalidare are loc atunci cand vanzatorul nu a imprumutat titlurile de valoare si nici nu s-a asigurat, inainte de vanzarea in lipsa, ca acestea pot fi imprumutate inainte de tranzactionare, ceea ce poate duce la riscuri specifice in caz de netranzactionare.

De la declansarea crizei financiare, o serie de state membre au luat masuri de suspendare sau de interzicere a vanzarii in lipsa. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ce, #regulament, #vanzare , #Parlament