Barroso: Coruptia din Romania, incompatibila cu Europa

Joi, 27 Octombrie 2005, ora 05:08
994 citiri

Coruptia existenta in sistemul administrativ din Romania nu este compatibila cu standardele europene, a declarat ieri, intr-un inteviu acordat Radio Delta RFI, presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Durao Barroso.

Cea mai mare temere pe care Comisia o are fata de Romania si Bulgaria este legata de structurile administrative, sustine Barroso. A"Din pacate exista unele comportamente neplacute in sistemul administrativ, cazuri de coruptie, care nu sunt compatibile cu standardele europeneA", a spus presedintele Comisiei Europene. A"Stim ca exista un angajament din partea Romaniei si Bulgariei pentru a face fata acestor probleme. De altfel, recent s-au facut progrese remarcabile si vedem ca exista aceasta vointa de a recupera intarzierile. Nu am nici o indoiala in ceea ce priveste vointa. Dar trebuie spus ca exista inca dificultati. Cred ca aici trebuie sa fim extrem de onesti si sa ne dam seama ca avem nevoie si de sprijinul cetatenilor din tarile membre ale UniuniiA", a spus Barroso.

Preseedintele CE a recunoscut ca in prezent in Uniune exista o indoiala cu privire la data aderarii Romaniei si Bulgariei: 2007 sau 2008. A"De aceea marti am spus foarte clar intr-un raport ce merge si ce mai trebuie ameliorat. Am lansat astfel o provocare suplimentara autoritatilor romane si bulgare pentru ca ele sa faca toate eforturile necesareA", a afirmat presedintele CE.

In cadrul dezbaterilor care au avut loc marti seara in Parlamentul European pe marginea raportului de tara, majoritatea europarlamentarilor care au luat cuvantul si-au exprimat ingrijorarea cu privire la stagnarea care se poate observa atat in Romania cat si Bulgaria in eradicarea fenomenului coruptiei, inclusiv a coruptiei la nivel inalt. (F.R.)

Averea