Fiscul pregateste penalitati record: Care sunt consecintele?

Luni, 20 August 2012, ora 17:01
3072 citiri
Fiscul pregateste penalitati record: Care sunt consecintele?

Fiscul pregateste penalitati record pentru contribuabilii care nu isi declara veniturile: 30% din obligatiile fiscale. Masura este una exagerata si va duce la cresterea numarului falimentelor si a coruptiei, spun avocatii si analistii financiari contactati de Business24.

Contribuabilii care nu isi declara veniturile ar putea risca penalitati de 30% din obligatiile fiscale. Daca adaugam si dobanzile si penalitatile aplicate in prezent pentru intarzierile de plata, suma datorata bugetului ar fi cu aproape 50% mai mare decat datoria initiala.

"Pentru obligatiile fiscale de plata nedeclarate de contribuabil si stabilite de organele de inspectie fiscala, contribuabilii sunt sanctionati cu o penalitate de 30% din obligatiile fiscale principale de plata individualizate in decizia de impunere", se arata intr-un proiect de ordonanta, publicat de Ministerul Finantelor Publice.

Posibile consecinte: Falimente si coruptie

Prin cumularea tuturor dobanzilor si penalitatilor, care se aplica simultan, suma de plata ar putea deveni mult prea mare, crede avocatul specializat pe fiscalitate, Gabriel Biris, citat de Mediafax.

"Ca principiu, sunt de acord cu sanctionarea celor care ascund obligatii fiscale si un tratament diferentiat al contribuabililor care declara corect ce sume trebuie sa achite, chiar daca au intarzieri de plata. Totusi, aceasta suprapunere de penalitati, in actualul context economic dificil, ar putea reprezenta inchiderea unor afaceri, sau incurajarea coruptiei", a precizat Biris, potrivit Mediafax.

Parerea avocatului este impartasita si de analistul financiar Ionel Blanculescu, secretar al Consiliului Consultaiv pentru mediul de afaceri. El crede ca aceasta masura este confuza.

"Sunt masuri ineficiente, care afecteaza mediul de afaceri. Romania e tara interpretarilor. Relatia intre Fisc si companie se bazeaza, in mare parte, pe interpretari. Fiecare interpreteaza Codul Fiscal cum vrea.

Vine agentul de la Fisc, interpreteaza cum il duce capul, iti da o amenda de 30% pe langa alte 30% care sunt penalitati si majorari. Eu daca am de platit 100.000 de euro mai platesc inca 60.000 de euro. Se va intra in faliment, vor fugi investitorii de Romania pentru ca ei stiu ce inseamna interpretarea in Romania", a declarat Blanculescu.

De cealalta parte, avocatul Cristian Dutescu crede ca, desi, masura este exagerata, nu va putea conduce la cresterea coruptiei, pentru ca intarzierele sunt inregistrate intr-un sistem informatic.

"Trebuie vazuta si procedura prin care o sa se aplice aceasta masura, si modalitatea si termenele. Daca penalitatea respectiva se aplica din prima zi de intarziere, este ciudat. Adica din punct de vedere juridic, penalitatea are natura de daune interese pentru neexecutatea obligatiei la timp, insa 30% este excesiv. Cea mai buna modalitatea este cea din prezent: 0,04%/zi de intarziere.

In ceea ce priveste coruptia, fiind vorba de o penalitate atat de mare, este foarte posibil sa existe tentatia de a frauda sistemul. Din cate stiu, exista un sistem informatic in care contribuabilul apare cu intarziere pentru fiecare zi, deci pentru a incerca fraudarea, trebuie sa existe si o bresa in sistem si un functionar corupt", a declarat Cristian Dutescu, avocat Dutescu&Partners.

In prezent, plata cu intarziere a obligatiilor fiscale se sanctioneaza cu o penalitate de intarziere pentru neachitarea la scadenta a obligatiilor fiscale principale de 5% pentru perioade pana in 60 de zile si de 15% pentru termene mai mari de 60 de zile. De asemenea, Fiscul aplica o dobanda penalizatoare de 0,04% pe zi.

#penalitati Fisc, #penalitati venituri nedeclarate Fisc, #penalitati obligatii fiscale ANAF , #Norme legislative