Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Companiile sunt obligate, din ianuarie, sa treaca pe la mediator, pana la judecator

Companiile sunt obligate, din ianuarie, sa treaca pe la mediator, pana la judecator


Companiile sunt obligate, incepand din ianuarie 2013, sa participe la o sedinta de informare, inainte de a se adresa instantei de judecata.

"Inainte de sesizarea instantei de judecata sau a organului de urmarire penala, partile sau oricare dintre acestea sunt tinute sa incerce solutionarea conflictului prin mediere, sub sanctiunea prematuritatii introducerii cererii de chemare in judecata sau a plangerii penale", prevede Legea 115/9 iulie 2012 pentru modificarea si completarea Legii 192/2006, privind medierea si organizarea profesiei de mediator.

Principalele avantaje ale medierii sunt reprezentate de solutinarea litigiului intr-un timp realtiv scurt si utilizarea unei posibile intelegeri intre parti, in obtinerea unei hotarari care sa constate intelegerea, ca rezultat al medierii, sustine Beatrice Onica-Jarka, avocat partener la Cunescu, Balaciu si Asociatii.

"Practic, se evita toata procedura contradictorie din instanta de judecata, se elimina toate cheltuielile legate de administrarea probatoriului, atat materiale cat si emotionale, prin aducerea martorilor".

Problema cu procedurile alternative o reprezinta lipsa de incredere, sustine avocata, dar legea spune ca medierea poate avea loc cu ajutorul unei terte persoane, specializata, in conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2461 ori