Statul ia masuri impotriva celor care fac un obicei din contestarea licitatiilor

Joi, 04 Octombrie 2012, ora 16:45
3620 citiri
Statul ia masuri impotriva celor care fac un obicei din contestarea licitatiilor

Firmele care au avut mai mult de zece contestatii respinse la licitatii publice si cele care isi retrag contestatia fara ca plangerea sa fi fost rezolvata vor fi prezentate public pe o pagina de Internet. In plus, statul va retine o cota din garantia de participare, chiar daca firma renunta la contestatie.

Cota din garantia de participare este calculata in functie de valoarea estimata a contractului. Garantia de participare va fi returnata integral doar daca respectiva contestatie este retrasa pentru ca autoritatea contractanta a remediat problemele reclamate.

Procedura va fi reglementata de Guvern printr-o noua modificare a legislatiei achizitiilor publice, avand ca scop eliminarea reclamatiilor nejustificate depuse la CNSC, in scopul intarzierii sau blocarii anumitor licitatii.

Blocarea licitatiilor prin contestatii a fost invocata si de fostul Guvern, care reclama ca anumite firme au devenit "un fel de pirati ai licitatiilor" si sunt specializate in contestatii, avand departamente de formulare a contestatiilor mai mari decat cele de proiectare.

Una dintre masurile avute in vedere de Executiv este ca, pana la data de 31 ianuarie a fiecarui an, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) sa publice pe pagina proprie de Internet numele firmelor care, in cursul anului precedent, au depus contesta?ii ?i le-au retras fara ca autoritatea contractanta sa adopte masuri de remediere.

Tot pe pagina de Internet vor fi indicate si firmele care au avut mai mult de zece contesta?ii respinse.

In cazul in care contestatia este admisa in parte de catre CNSC, statul va retine jumatate din cota garantiei de participare.

De asemenea, in situa?ia in care garantia de participare constituita de o intreprindere mica sau mijlocie nu acopera suma minima impusa, statul va retine intreaga garantie de participare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#contestatii licitatie, #companii participare licitatii, #plangeri CNSC licitatii, #blocare licitatii, #legislatie achizitii publice , #Legislatie licitatii publice