Pragul de 30.000 euro fara TVA la achizitii directe ar putea stopa licitatiile trucate

Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 17:05
4522 citiri
Pragul de 30.000 euro fara TVA la achizitii directe ar putea stopa licitatiile trucate

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) a declarat ca ridicarea pragului la 30.000 euro fara TVA pentru achizitiile publice directe se justifica intrucat "nu de aici apar fraudele" si considera ca astfel ar putea fi evitate "licitatiile trucate".

"Daca noi discutam de licitatii trucate, in momentul in care licitatia este trucata dar nu poate fi dovedita, orice autoritate contractanta se poate prevala de aceasta ''publicitate'' pe care o asigura procedura de atribuire. Daca insa procedura de atribuire e directa, iar cineva se duce si cumpara la suprapret nu mai are nicio justificare de asemenea natura pentru ceea ce a facut", a argumentat Vladescu.

In plus, el a apreciat ca "de multe ori o procedura de achizitie publica prin licitatie genereaza cheltuieli mai mari din partea autoritatilor contractante decat atunci cand se face o achizitie directa".

De asemenea, Vladescu a prezentat si o statistica din care rezulta ca "valoarea totala a procedurilor de achizitie publica situate intre 15.001 euro si 30.000 de euro este de 17% din total proceduri".

"Mai exact, toate autoritatile publice trebuie sa isi aloce aproape 17% din timp pentru proceduri care insumeaza 0,97% din totalul achizitiilor publice. Eu personal apreciez ca nu de aici apar fraudele", a explicat Dan Lucian Vladescu.

El a precizat ca propunerea privind modificarea pragului este cuprinsa intr-un proiect de ordonanta de urgenta intocmit de ANRMAP, iar documentul urmeaza sa fie aprobat de Guvern in sedinta de marti, 27 noiembrie.

In actul normativ elaborat de ANRMAP se precizeaza ca "autoritatea contractanta achizitioneaza direct produse, servicii sau lucrari in masura in care valoarea achizitiei nu depaseste echivalentul in lei al sumei de 30.000 euro fara TVA pentru fiecare achizitie de produse, servicii ori lucrari". In forma actuala a OUG 34/2006 referitoare la achizitiile publice suma pana la care pot fi facute achizitii publice directe este de 15.000 de euro, fara nicio referire la TVA.

#Vladescu licitatii, #prag licitatii declaratii Vladescu, #prag licitatii publice , #Legislatie licitatii publice