Propunerea de Directiva privind produsele din tutun contravine principiilor pietei UE

Luni, 03 Iunie 2013, ora 11:06
2118 citiri
Propunerea de Directiva privind produsele din tutun contravine principiilor pietei UE

Propunerea de Directiva privind produsele din tutun, initiata de Comisia Europeana, contravine principiilor bunei functionari a pietei interne a Uniunii Europene, principii cum ar fi inovatia, concurenta, alegerea consumatorului si comertul transfrontalier, se arata intr-un raport Oxera.

"Raportul Oxera nu si-a propus sa puna in discutie obiectivele din spatele proiectului; sustinem reglementarea corecta in domeniul tutunului. Cu toate acestea, din perspectiva celor mai bune practici utilizate pentru o analiza economica, pentru reglementari si politici publice, am concluzionat ca evaluarea impactului reglementarilor nu este suficient de solida si contine o serie de deficiente semnificative", a declarat Gunnar Niels, director al Oxera, conform Agerpres.

Potrivit raportului, proiectul se bazeaza pe presupuneri si nu pe dovezi. "CE presupune ca proiectul de Directiva ar avea ca rezultat o scadere de 2% a consumului de tutun in urmatorii cinci ani dupa adoptarea reglementarilor. Scaderea este presupusa si nu rezultata in urma unor dovezi sau a unei analize. De asemenea, exista putine mentiuni in cadrul evaluarii impactului proiectului, privind dovezile care vin in sprijinul propunerilor referitoare la ambalaje; ingrediente si alte produse din tutun; trasabilitate", se arata in document.

Conform acestuia, pana in momentul de fata, mai multe state membre, printre care si Romania, s-au exprimat public impotriva prevederilor proiectului de Directiva.

Potrivit documentului, Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a declarat, recent, in cadrul consiliului de competitivitate de la Bruxelles, ca Romania isi exprima rezervele privind interzicerea productiei si comercializarii de tigarete mentol si slim, pentru ca nu este respectata proportia corecta intre criteriile de natura economica si cele care tin de sanatatea populatiei.

CE a adoptat in decembrie 2012 propunerea de revizuire a Directivei privind produsele din tutun. Printre masurile propuse se numara interzicerea tigaretelor slims si a celor cu arome, precum si marirea avertismentelor de sanatate si a pictogramelor pana la 75% din suprafata pachetului. Propunerea este discutata in Parlamentul European si in Consiliul de ministri UE, adoptarea fiind preconizata pentru 2014. Proiectul ar putea intra in vigoare incepand din 2015-2016.

Oxera este un consultant economic independent cu reprezentante la Oxford, Londra si Bruxelles, cu o experienta de peste 30 de ani de experienta in domeniul reglementarii, concurentei si finantelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Directiva Europeana tutun, #piata interna UE, #masuri europene combatere fumat , #Legislatie europeana