Vosganian: Sindicatele vor ca ordonanta privind protectia sociala sa cuprinda toti bugetarii

Miercuri, 06 Martie 2013, ora 14:51
1709 citiri
Vosganian: Sindicatele vor ca ordonanta privind protectia sociala sa cuprinda toti bugetarii

Confederatiile sindicatele importante considera necesara prelungirea ordonantei privind protectia sociala a persoanelor disponibilizate, insa doresc ca prevederile actului normativ sa fie aplicate si in cazul bugetarilor, nu doar in sectorul energetic, potrivit ministrului Varujan Vosganian.

"Ei, in unanimitate, au subliniat necesitatea prelungirii acestui cadru legislativ. Noutatea este ca ne-au rugat sa renuntam la anexa cu cele 16 companii, considerand ca persoanele disponibilizate din sectorul bugetar trebuie sa beneficieze de drepturi similare cu ale tuturor celorlalti.

In ceeea ce priveste companiile aflate in insolventa, salariile compensatorii se acorda din veniturile companiei. Nu discutam astazi (n.r in sedinta de Guvern) ordonanta. O sa informez guvernul cu privire la discutiile privind sindicatele", a declarat miercuri ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

Cu o saptamana in urma, a anuntat ca Guvernul va incepe un program de concediere de angajati din 16 companii din sectorul energetic, in baza unor proiecte de restructurare si reorganizare care vor fi aplicate in intervalul 2013-2018, salariatii concediati urmand sa beneficieze de plati compensatorii si venit lunar de completare.

Persoanele concediate vor primi indemnizatie de somaj, venit lunar de completare si plati compensatorii acordate in conformitate cu prevederile contractelor de munca aplicabile la nivelul fiecarei societati, scrie Mediafax.

Venitul lunar de completare se stabileste odata cu indemnizatia de somaj si este egal cu diferenta dintre salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica, si nivelul indemnizatiei de somaj.

Proiectul de ordonanta privind salariile bugetarilor este unul controversat. Dupa ce a fost publicat pe site-ul ministerului Economiei, premierul Ponta a declarat ca nu stia nimic despre aceasta lege si trebuie sa fie scoasa de pe site-ul institutiei.

Vosganian a explicat joi, intr-o conferinta de presa ca modificarile aduse ordonantei vizeaza legislatia muncii, insa ca ea va fi scoasa de pe site pentru a relua discutiile cu sindicatele.

#Vosganian plati compensatorii, #Vosganian protectie sociala, #Vosganian disponibilizari , #Legi Romania