Tribunalul Comercial. Cum va functiona si ce rol va avea pentru mediul de afaceri

Miercuri, 22 Mai 2013, ora 00:02
3341 citiri
Tribunalul Comercial. Cum va functiona si ce rol va avea pentru mediul de afaceri
Tribunalul Comercial va functiona, pentru inceput, in sediul Tribunalului Bucuresti

Ministrul Justitiei, Robert Cazaciuc a anuntat ca Romania ar putea avea din toamna un tribunal comercial in Bucuresti. Specialistii contactati de Business24 creioneza noua instanta judecatoresca si sustin ca ea este bine venita prin prin specilizarea suplimentara a judecatorilor.

Ministrul Justitiei face demersurile pentru infiintarea unui tribunal comercial, el explicand ca este nevoie de o degrevare a Tribunalului Bucuresti, care in prezent solutioneaza o treime din litigiile comerciale din intreaga tara.

Potrivit lui Robert Cazanciuc, Tribunalul Bucuresti ar putea "pune umarul" la infiintarea noii institutii prin asigurarea necesarului pe partea administrativa: sali de judecata, infrastructura. In plus, se ia in calcul si delegarea unor judecatori de la alte instante cu mai putine dosare.

Cristian Dutescu, avocat partener la casa de avocatura Dutescu & Parteners sustine Romania a avut si inainte de aplicare noului cod civil sectii comerciale in cadrul tribunalelor care se ocupau doar de acesta ramura a dreptului. Potrivit avocatului, marele avantaj pe care il aduce noul tribunal comercial este legat de o specializare suplimentara a justitiarilor.

"Existau sectii comerciale la Tribunal pana cand a fost reforma adusa de noul cod civil care a condus la desfiintarea lor. Daca vor fi instante formate din judecatori care vor avea o specializare suplimentara in domeniul dreptului profesionistilor, asa cum este in noul Cod Civil, va avea un impact pozitiv pentru ca va creste practic increderea in actul de justitie in randul justitiarilor, dar si randul oamenilor de afaceri", a declarat pentru Business24 avocatul Cristian Dutescu.

"Este nevoie de complete pe insolventa sau pietele de capital"

In plus, avocatul propune ca in noul tribunal sa fie organizate complete separate pentru ramurile cele mai solicitate din dreptul comercial cum ar fi: insolventa sau pietele de capital.

"Exista practicieni in insolventa, exista avocati specializati in insolventa, exista judecatori care intra in acest domeniu, deci nu ar fi o schimbare foarte mare, dar s-ar statua si din punct de vedere formal faptul ca raporturile juridice din domeniul dreptului comercial trebuie sa fie analizate de judecatori care sa aiba o specializare suplimentara. Ar trebui sa creasca gradul de specializare. Cred ca ar trebui sa se infinteze complete separate pentru judecarea litigiilor din domeniul pietei de capital sau insolventei" a explicat Dutescu.

Pe scurt, iata care sunt avantajele infiintarii unui tribunal comercial

Scurtarea timpului pentru solutionarea cazurilor - Unul din efectele pozitive pe care le poate genera este scurtarea timpului pentru solutionarea dosarelor.

"Un efect este legat de scurtarea timpul de solutionare a dosarelor comerciale. Exista in prezent pe rolul Tribunalului Bucuresti in litigii comerciale prime termene de judecata si la sfarsitul lui 2014", a declarat pentru Business24 avocatul Codrut Avram.

- Specializarea suplimentara a judecatorilor - Robert Cazanciuc precizat ca in aceste tribunale comerciale ar urma sa lucreze "judecatori specializati care sa inteleaga foarte bine ce este un mecanism de afaceri". Practic, oamenii de afaceri vor putea avea mai multa incredere in actul de justitie, iar judecatorii vor avea o paleta mai restransa de domenii.

"Una este sa judeci somatii de plata sau ordonante de plata, deci proceduri foarte simple si alta este sa judeci litigii complicate din domeniul privatizarii sau cele din domeniu pietei de capital", a explicat avocatul Cristian Dutescu.

- Specializarea pe complete in cadrul tribunalului

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Tribunal Comercial, #avantaje tribunal comercial, #tribunal comercial Romania , #Legi Romania