Taxa clawback ar putea duce la disparitia unor medicamente

Marti, 28 Februarie 2012, ora 17:44
2924 citiri
Taxa clawback ar putea duce la disparitia unor medicamente

Mentinerea taxei clawback in forma actuala ar putea duce la disparitia de pe piata a unor medicamente sau ar putea limita accesul populatiei la medicamente cu preturi rezonabile, a declarat, marti, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), Dragos Damian.

Producatorii de medicamente generice contesta taxa clawback si cer autoritatilor sa intervina pentru evitarea unor consecinte sociale si economice.

"Companiile membre APMGR anunta declansarea unor masuri de contestare administrativa si juridica a contributiei pentru finantarea unor cheltuieli din domeniul sanatatii", a mai spus Damian.

Presedintele APMGR a precizat ca, in forma sa actuala, taxa este injusta si ilegala pentru ca are ca baza de impozitare pretul de raft, care include adaosul distribuitorului, adaosul aplicat de farmacii si TVA.

"In plus, este calculata pe baza unor date eronate, furnizate in mod netransparent de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (...)Companiile vor reevalua portofoliul de produse, ajungand cel mai probabil sa elimine produsele mai putin profitabile", a explicat Damian.

Pentru a limina efectele negative ale acestei taxe, APMGR solicita autoritatilor aplicarea imediata a unor masuri care vizeaza, printre altele, corelarea termenului de plata a taxei cu cel al decontarii, stabilit in acest moment la 210 zile.

Producatorii considera necesara elaborarea unui plan de reducere eficienta a termenelor de plata privind combaterea intarzierii in efectuarea platilor in tranzactiile comerciale.

Potrivit celor de la APMGR ar trebui creat un mecanism transparent invederea monitorizarii proceselor de inregistrare a documentelor si fluxului de numerar la nivelul farmaciilor si spitalelor, astfel incat sa poata fi garantata acuratetea datelor furnizate de CNAS.

Considerarea pretului de producator ca baza de calcul a taxei, excluzand adaosurile distribuitorilor, farmaciilor si TVA, reprezinta o alta masura dorita de producatorii de medicamente generice.

De asemenea, APMGR mai cere stabilirea unui plafon maxim al valorii taxei platite intr-un an de companiile producatoare de astfel de medicamente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#taxa clawback, #farmaceutice taxa clawback, #taxa clawback medicamente , #Legi Romania