Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Perioada de detinere a unei proprietati imobiliare, declarata la Fisc

Perioada de detinere a unei proprietati imobiliare, declarata la Fisc


Declaratia informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal (Formularul 208) va cuprinde si informatia referitoare la perioada de detinere a proprietatii imobiliare, potrivit unui proiect de ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Introducerea noilor informatii in continutul formularului a fost determinata de faptul ca Fiscul a identificat o serie de erori privind modul de completare a declaratiilor informative, erori care conduc la denaturarea informatiilor privind beneficiarii de venit.

ANAF a propus astfel introducerea in formular a unor elemente suplimentare care sa permita verificarea de coerenta a datelor si estimarea valorii impozitului si corelarea sumei stabilita de notarul public cu valoarea bazei de impozitare (in mod automat, prin programul de asistenta), fapt ce va conduce la diminuarea erorilor de completare a formularului.

Potrivit Codului Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, notarii publici au obligatia sa depuna semestrial la organul fiscal o declaratie informativa privind transferurile de proprietati imobiliare, pe beneficiari de venit.

Informatiile privind transferurile de proprietati imobiliare se declara prin formularul 208 'Declaratie informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal', aprobat prin ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.892/2012 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 208 'Declaratie informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal' si 209 'Declaratie privind veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal'.

Declaratia cuprinde o serie de informatii referitoare la transfer, pe fiecare beneficiar de venit (partile contractante, modalitatea de transfer a dreptului de proprietate, valoarea inscrisa in documentul de transfer, baza de calcul a impozitului, impozitul calculat si incasat, etc.), informatii utilizate in procesul de administrare fiscala.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 2244 ori