Medierea. Vorba dulce mult aduce si la stat si la privat

Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 09:58
2376 citiri
Medierea. Vorba dulce mult aduce si la stat si la privat

Incepand cu 1 august sedinta de consiliere privind avantajele medierii devine obligatorie si poate fi facuta orice persoana cu superioare care a absolvit un curs de profil, dar si de notari, avocati sau judecatori au cel putin cinci ani de experienta, fara a mai absolvi cursul. Totusi, ei trebuie sa "promoveze" solutionarea pe cale amiabila, care le afecteaza grav "bugetul personal".

Specialistii contactati de Business24 sunt de parere ca numarul persoanelor care vor apela la mediere incepand din luna august a acestui an va creste considerabil.

"Noua crestere substantiala a taxelor de timbru, noua procedura mai complicata precum si termenele indelungate in instante face ca apetitul justitiabililor pentru mediere sa creasca. Un alt motiv pentru care consideram ca rata medierilor va creste este acela al dificultatilor create de noua procedura si a semnelor de intrebare care se vor ridica in permanenta pana la asezarea acesteia", a declarat pentru Business24 Gabriela Gyongy Mihut, reprezentant al Consiliului de Mediere.

Potrivit reprezentantul Consiliului, numarul medierilor a crescut cu pana in 50% dupa schimbarea legislatiei.

O asemenea procedura poate aduce companiilor o reducere de pana la 90-95% din costurile unui proces in instanta.

Cat ar avea statul de castigat daca renunta la instanta si apleleaza la mediere

Daca statul ar renunta la o parte din procesele in instanta, in favoarea medierii ar economisi, in zece, in jur de 500 de milioane de euro.

"Bugetul anual alocat justitiei este de cateva sute bune de milioane de euro pe an, daca aproximativ 10% din acest buget va fi economisit prin folosirea medierii pe scara larga si implicit prin reducerea numarului de procese si a cheltuielilor aferente acestora, estimez ca in aproximativ 10 ani undeva intre 500 si 700 de milioane de euro ar fi economisite de la bugetul de stat prin folosirea medierii pe scara larga", a declarat Zeno Sustac.

Acesti bani ar putea fi utilizati pentru construirea a 1.600 de gradinite sau proiecte de infrastructura importante pentru dezvoltarea Romaniei.

Cum se desfasoara o procedura de mediere

Procedura de mediere este liber consimtita de catre parti. Una dintre parti se prezinta la mediere si o invita pe cealalta parte la sedinta de mediere.

In urma acceptarii invitatiei, partile isi expun problemele si doleantele. In urma identificarii cauzelor reale ale conflictului si in urma discutiei cu acestea, printr-un set de tehnici mediatorul le ajuta sa ajunga la un consens.

Medierea dureaza intre doua saptamani si o luna jumatate, in functie de complexitatea cauzei si de sediul partilor.

La acestea se mai adauga intre 3 zile - 2 saptamani pentru validarea hotararii.

Principalele avantaje pentru o companie sunt:

- reducerea timpului utilizat cu transarea disputelor sau litigiilor.

-economie de bani ca urmare a reducerii costurilor cu taxe de timbru respectiv costurile diversilor auxiliari;

-utilizarea timpului pentru deschiderea de noi piete;

-pastrarea reputatiei profesionale si conservarea imaginii firmei.

Consiliul de Mediere a estimat ca sunt aproximativ 5.000 de mediatori autorizati in Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#mediere Romania, #procedura mediere Romania, #mediere 2013, #legislatie mediere 2013 , #Legi Romania